Американският президент Доналд Тръмп ще присъства на срещата на лидерите на страните от НАТО на 25 май в Брюксел, предаде Си Ен Ен.

Новината бе потвърдена от Белия дом.

"Президентът очаква среща с колегите си от НАТО, за да потвърди силния ни ангажимент към НАТО и да обсъди въпроси от критична важност за Алианса, най-вече споделянето на отговорност от съюзниците и ролята на НАТО в борбата с тероризма", се казва в изявление на Белия дом.

Оттам потвърдиха също, че през април Тръмп ще приеме във Вашингтон генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Двамата ще обсъдят засилването на Алианса с цел борба с предизвикателствата срещу националната и международната сигурност.

Същевременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън предложи нови дати за среща на външните министри от НАТО, за да може да присъства на нея, предаде Ройтерс.

Първоначално той реши да отмени участието си във форума, насрочен за 5 и 6 април в Брюксел, и дори отказа предложението на Алианса той да бъде пренасрочен. Решението му разгневи европейските съюзници, които се притесниха за ангажиментите на Доналд Тръмп към пакта.

Ройтерс съобщи вчера, че Тилърсън ще остане в САЩ, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин на 5 и 7 април, след което ще отпътува за Русия.

Все още не е ясно дали датата на срещата на външните министри ще бъде променена. Говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър заяви, че за това е необходим консенсус сред всички останали 27 страни членки. Той допълни, че САЩ продължават да бъдат ангажирани към Северноатлантическия пакт.