"Имаме информация за организация на автобуси, които да пътуват от Турция към България за предстоящите избори", заяви днес пред бТВ служебният министър на отбраната Стефан Янев

Той е и вицепремиер, който отговаря за провеждането на вота на 26 март.

"Трудно е да кажем откъде точно идва тази организация, но определено има такава", смята Янев.

Според него всички отговорни институции в страната са предприели необходимите мерки да предотвратят евентуална намеса в изборния процес. Предупредени са определени политически партии, а на някои са наложени глоби за агитация на чужд език и използване на нерегламентирани клипове.

"Вероятно напливът на автобуси по границата ще бъде увеличен. Не очакваме обаче напрежение, а само по-голям пътникопоток. Границата трябва да е отворена, защото е важна част от икономическите процеси", каза Янев.

Той допълни, че има информация и за изпращане на SMS-и в Турция на хора с българско гражданство. Но не уточни какво точно е съдържанието им. Вицепремиерът не се нае да коментира и дали това е вид агитация.

В момента посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски е в България за консултации. Според Янев това е достатъчно добър дипломатически ход, за да се покаже на Турция, че има нарушаване на диалога за добросъседство.

"Тя не е отзована и турските ни колеги разбират много добре този дипломатически език", каза Янев.

Вицепремиерът очаква и струпване на хора пред секциите за гласуване в чужбина. Това обаче ще забави сериозно изборния процес.