В София има няколко десетки скулптури на жени (облечени и голи, във фонтани или около галерии), родени от въображението на известни български скулптори. Но по официални данни от Столичната община няма нито един паметник на историческа личност от женски пол. Ако ги има, са предимно символни образи (жена закрилница, жена майка и пр.) или близки (майки, съпруги, дъщери) на възрожденски дейци. А по-малко от 6% от всички мемориални обекти в града (основно паметни плочи) са посветени на жени.

Днес, 22 март, на пл. „Славейков“, пред сградата на Столичната библиотека бе издигнат първият временен (до довечера) паметник на реална (но незнайна) жена от историята ни, боядисан в розово – като напомняне на срамния факт за невидимостта на историческото женско присъствие в София, град с име на жена. Но и като част от кампанията „Паметни жени“, организирана с цел да промени това положение.

Общо на седем места в столицата са издигнати подобни монументи в различни цветове – на знакови места като НДК, Народния театър, Ректората…

Идеята на организаторите е да бъдат популяризирани постиженията на жени, борили се за утвърждаване на гражданските и политическите права на жените в България, както и на онези, проправили пътя на други жени в областта на различни науки, изкуства и общественополезни дейности.

На сайта womensmonth.org всеки може да научи как да се включи в инициативата „Паметни жени“ – или просто да гласува в анкетата „На коя жена трябва да се създаде паметник в София?“. Изборът би могъл да е между 8 жени: Екатерина Каравелова, Вела Благоева, Анна Карима, Димитрана Иванова, арх. Виктория Ангелова, Елисавета Карамихайлова, Теодора Райкова, Вера Златарева – или просто да се посочите име по избор.

"Площад Славейков"