Турският президент Реджеп Ердоган предупреди всички европейци, че няма да могат да се разхождат спокойно по улиците, ако запазят днешното си отношение, предаде Ройтеарс.

"Ако Европа продължи по същия начин, нито един европеец в никоя част на света няма да може да се разхожда спокойно по улиците. Ние като Турция призоваваме Европа да спазва човешките права и демокрацията", каза той пред журналисти в Анкара.

Турция се замеси в скандал с Германия и Холандия, които забраниха проявите на нейни министри на своите територии. Членове на кабинета в Анкара искаха да говорят пред свои сънародници в тези държави, за да ги агитират за априлския референдум. Тогава турците трябва да решат дали правомощията на президента трябва да бъдат увеличени.

Особено голям е скандалът с Холандия, станал известен като "нацистки". Първо там не бе допуснат самолетът на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. По-късно властите в Ниската земя не пуснаха министърката на семейството и социалната политика Фатма Кая да влезе в консулството на страната си в пристанищния град. Кая бе ескортирана обратно до Германия, откъдето бе дошла с кола.

В резултат турците в Ротердам излязоха на протест и се стигна до безредици. Полицията ги разгони с кучета и водни струи.

Ердоган обвини холандските власти, че действат като "фашисти" и "нацистки остатъци".

След още няколко дни турският президент заплаши с анулиране на споразумението с ЕС, предвиждащо Турция да спира притока на мигранти към Европа. Негов министър обяви, че към Европа ще бъдат пускани по 15 000 бежанци на месец.

Ердоган квалифицира и Германия и Меркел като нацисти. Канцлерката обаче запазва нужното дипломатично търпение и само обяви, че няма да влиза в спор с Анкара.