Протестиращи земеделски производители и животновъди блокираха днес пространството между президентството и Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Те скандираха „Мафия!” и развяваха български знамена. Събраха се производители от различни райони на страната, сред които Кюстендил, Дупница и други. 

Земеделците очакват някой от експертите в кабинета на президента Румен Радев да излезе и да разговаря с тях, предаде "Фокус". Те скандират "Радев", носят със себе си български знамена и плакати с надписи "Къде са ни парите?", "Съд за крадци" и др. Протестиращите са около 200 души.

По-рано днес фермерите се бяха събрали пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и искаха да се срещнат с министър Христо Бозуков. Той обаче не излезе при тях, а някои от недоволните земеделци влязоха в спречкване с полицията при входа на ведомството.

Производителите поискаха незабавна отмяна на заповедта на земеделския министър, която забранява нови кандидати по мерките за биоземеделие. Те настояха също парите на животновъдите да бъдат изплатени още днес.

Земеделци от Софийска област заявиха, че още утре са готови да блокират пътища и да обявят гражданско неподчинение за това, че не са им платени дължимите пари за работа в необлагодетелствани райони, предаде БНР.

Протести на земеделци се провеждат и в други градове.

Същевременно стотина тютюнджии, земеделски производители и фермери се събраха на протест тази сутрин край село Садово, област Благоевград. Те спряха за десетина минути движението към ГКПП Илинден-Ексохи на границата с Гърция в знак на протест срещу политиката на държавата към земеделския сектор.

Митингът бе организиран от Сдружение "Басма" на Иван Сабахлъков, съобщи Дарик радио. Хората протестираха срещу липсата на равнопоставеност при разпределяне на премиите за тютюневата реколта за 2016 г., както и за това, че в Пиринско стотици производители все още чакат да получат парите си от гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис".

Според стопаните не е нормално държавата да дава по-високи премии за по-малко произведени количества тютюн. Това е абсолютна дискриминация, увери Иван Сабахлъков.