Прочутото Надсентмиклошко златно съкровище гостува за изложба в България. От 7 април до 9 юли софиянци и гостите на столицата ще могат да видят забележителните находки в Националния археологически музей. Пълният комплект от оригинални съдове ще бъде изложен в зала „Трезор“.

Надсентмиклошкото съкровище, едно от най-големите и представителни ранносредновековни съкровища в Югоизточна Европа, е собственост на Музея за история на изкуството във Виена. Там в момента (до 25 юни т.г.) пък австрийци могат да видят Вълчитрънското съкровище (XIV век – началото на XIII в. пр. Хр.). Експозициите са организирани от двата музея и са част от партньорската програма между Българската академия на науките и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките.

Съкровището, които ще можем да видим другия месец, се състои от 23 съда с общо тегло около 10 килограма. Осем от предметите са от 22-каратово злато. То е открито през 1799 г. край град Над Сен Миклош (днес в Румъния) от работник на двама братя преселници от България. По-късно те подаряват съкровището на император Йосиф II, за което получават благородническа титла на името на града — Надсентмиклош.

Точно копие на находките може да се види в Националния исторически музей, София.

Надсентмиклошките съдове са отнесени към IX век и се свързват с имената на боилите Глад и внукът му Охтум, управлявали отвъддунавски комитат на България (днешен Банат). Макар да се анотира като прабългарско, няма съмнение в разностилния му характер – по съдовете могат да се открият белези на степно и византийско изкуство.

"Площад Славейков"