Нападателят в Лондон е един - той първо прегазил с колата си най-малко десетина души и се врязал с нея в оградата край британския парламент. После извадил нож, нахлул в двора пред парламента и намушкал полицай. След което бе застрелян от силите на реда, предаде Би Би Си.

Полицията обяви инцидента за терористичен акт.

"До този момент няма данни за пострадали българи", заяви пред бТВ посланикът ни в Лондон Константин Димитров.

Загинали са петима души. Това са наръганият полицай, нападателят и трима от прегазените. Няколко от другите пострадали са в изключително тежко състояние. Най-малко трима френски ученици са ранени на моста, съобщи премиерът на Франция Казньов. Сред ранените са и двама румънски туристи.

Неизвестният засега нападател се движел със сив "Хюндай" по моста "Уестминстър" над река Темза. След като блъснал колата в желязната ограда и ранил полицая, той се опитал да нападне и друг пазител на реда. Но двама полицаи стреляли по него. Терористът бил улучен с два или три куршума.

При нападението настанала масова паника. Чували се крясъци.

Първоначалните съобщения бяха дори за два отделни инцидента. Чак по-късно стана ясно, че и прегазването на хората, и нападението срещу полицая е дело на един и същи човек.

Привечер от водите на Темза бе извадена жива жена. Тя се намирала на моста по време на атаката.

Нападателят е азиатец

Нападателят е азиатец на средна възраст, който носел 20-сантиметров нож, твърдят очевидци, цитирани от в. "Дейли телеграф".

"Снимахме Биг Бен и видяхме хора да тичат към нас, а след това един азиатец на около 40 години, който носеше нож", каза свидетел на случката.

Полицията гонела мъжа. След това очевидецът чул три изстрела и видял нападателя да лежи, облян в кръв.

Той бил облечен с леко яке, тъмни панталони и фланелка. 

Инцидентът стана точно година след кървавите атентати в Брюксел. Тогава загинаха 22-ма души.

Репортери на Ройтерс, намиращи се в парламента, съобщиха, че вътре влизат голям брой полицаи с щитове.

Какво разказа очевидец

Журналистът от в. "Дейли мейл" Куентин Летс е станал пряк очевидец на единия от инцидентите. Неговият офис гледа точно към тази част от сградата на парламента. Ето какво разказва той пред Би Би Си:

"Нападателят имаше нещо в ръката си, изглеждаше като пръчка или нещо подобно. Беше спрян от двама полицаи с жълти якета и след това единият от полицаите се свлече на земята. Видяхме как облеченият в черно мъж направи движение, сякаш намушка или удря полицая, след това другият хукна за помощ, която пристигна много бързо, докато нападателят тичаше към входа, използван от депутатите, за да влязат в долната камара на парламента. Докато той тичаше, двама облечени в цивилни дрехи мъже му изкрещяха нещо като предупреждения, той ги пренебрегна и те стреляха два или три пъти, той падна на земята."

Великобритания под тревога

В момента Великобритания е във втората възможна степен на тревога. Това означава, че са твърде вероятни атаки на терористи.

През май 2013 г. двама британски ислямисти заклаха войник на улицата в Южен Лондон.

През юли 2005 г. четирима британски ислямисти убиха 52-ма пътници, след като се взривиха в три влака на метрото и в автобус. Това бе най-кървавата атака в британската столица в мирно време.