Засилват охраната на Бъкингамския дворец след стрелбата пред парламента в Лондон, съобщи Би Би Си. От там са отказали коментар какви мерки за сигурност са взети, но вратите на резиденцията на британската кралица са затворени.

По време на инцидента британската премиерка Тереза Мей беше изведена от сградата на парламента с "Ягуар", а от "Даунинг стрийт" съобщиха, че тя е в безопасност.

"В момента тя следи ситуацията", се казва в изявление от офиса на премиерката.

Репортер на Би Би Си описва количеството на полициите на мястото на инцидента като "безпрецедентно". Българска лекарка, която работи в болница точно срещу моста разказа, че спецчастите са дошли буквално за минута - с коли и хеликоптери. Здравното заведение е било веднага затворено, а на лекарите и останалия персонал, както и пациентите е било наредено да останат вътре до второ нареждане.

 

Депутатите, които останаха затворени в парламента, пускаха съобщения в туитър, основно, за да отбележат бързите и професионални реакции на полицията. По-късно част от тях бяха изведени към Скотланд ярд. Ето как изглеждат другите, които остават блокирани:

По непотвърдени данни в сградата са влезли сапьори заради съмнения за бомба.

Министърът, който отговаря за излизането на Великобритания от ЕС Дейвид Дейвис също беше сред блокираните в парламента.

"Не можем да се движим. Бях близо до инцидента, чух стрелбата. легнахме на земята. Когато чух изстрели си помислих: Това не може да е истина."

"Мислите ми са с всички, които са в или около Уестминстър и са хванати в този ужасен инцидент, както и със смелите спасителни сили", написа в туитър шотландската премиерка Никола Стържън.

Шотландският парламент прекрати заседанието си след инцидента по средата на разгорещени обсъждания за втория референдум за независимост. Спярно беше заседанието и на парламента в Уелс.

Държавният департамент на САЩ предложи помощ и предупреди американските граждани да стоят далече от мястото на инцидента и да се свържат със семействата си, за да ги уведомят, че са добре.

Американският президент Доналд Тръмп е уводомен и следи ситуацията, съобщиха от Белия дом.

Пред АП служител на европейски тайни служби, пожелал да остане анонимен, съобщи, че след вчерашната забрана за използването на лаптопи и таблети на борда на самолетите, въведена и от САЩ, и от Великобритания, са били засечени по-интензивни разговори в джихадистките групи.