Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред Нова тв изказването си "демокрацията ни отне много". Според нея цялата "истерия" около това изказване е "учебникарски пример за фалшификация". Нинова поясни, че изказването е направено в Хасково, където водач на листата е Елена Йончева, която единствена се е осмелила да се опълчи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Цялото излъчване беше: ние си искаме демокрацията и не искаме той да ни я отнеме. Демокрацията ни даде свобода, право на мнение, трябва да се борим", каза Нинова.

И допълни, че ако сега направи това изказване, не би използвала думата "демокрация", а прехода.

"Годините на прехода, които създадоха паралелна държава", каза Нинова.

Тя заяви, че не приема обвинения от човек, "който си е редил подчинените на опашка и те му целуват ръката". Нинова припомни, че тя е наложила вътрешни избори за председател на БСП, а Борисов казва, че ако го няма него, това означава край с България.

На въпроса, че от 11 правителства по време на прехода 6 са били на БСП или с участието на партията, Нинова отговори:

"Грешките на прехода са грешки на целия политически елит. Не само на една или друга партия."

Нинова коментира и обвиненията на Борисов, че БСП иска да прави промяна с внуците на бившия актив на БКП.

"Крадецът вика - дръжте крадеца! Внуците са при него. Лиляна Павлова е внучка на партизанин. Цецка Цачева - партиен секретар. Борисов е бил член на БКП. Аз не съм била. Там няма ли ченгета", попита Нинова.

По повод бъдещи коалиционни взаимоотношения Нинова заяви:

"Голяма коалиция ГЕРБ-БСП е невъзможна. Най-близки по платформа сме с Патриотичния фронт."

Тя допълни, че не би ползвала подкрепа от Веселин Марешки. Според Нинова партията е дала достатъчно ясен сигнал, че няма да прави предизборни коалиции, когато не се обединила с АБВ за президентските избори. И допълни, че не се е виждала с Ахмед Доган, но скоро е говорила с Мустафа Карадайъ.

"Два пъти направихме грешки с коалиции с ДПС. Смятам, че трети път няма да има", каза Нинова.

И призна, че тогава е имало непрозрачни решения и неправилни кадрови решения. На напомнянето, че вероятно ще й трябва и трети партньор, Нинова заяви, че не се занимава с математика.

Соцлидерката заяви, че е сигурна в победата на изборите в неделя. Сигурността й идвала от това, което видяла в България.

"Много енергия, много желание за промяна. Имах усещането за втора серия "Румен Радев" кампания", обясни Нинова.

И разкри кои ще са първите й стъпки като премиер.

"Предпочитам да ви кажа какво ще направя, а не с кого. Първо, влизайки в МС, ще отменя постановление 208 за заселването на бежанци в български общини. Ще прекратя концесията на летище София, защото не трябва стратегически обект да се дава на турска фирма. Ще оттегля жалбата на МС срещу увеличението на винетките, те ще останат на старите цени", каза Нинова.

Тя допълни, че ще призове президента за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност заради заплахата от Турция.

Нинова каза още, че ще изтегли политическите лица от бордовете на държавни предприятия, ще внесе закона за храните и др. Тя съобщи, че ЧЕЗ ще продава активите си в България и затова ще потърси резерви, за да включи държавата в тези разговори. Според нея държавата трябва да има политика в енергетиката.

В личен план Нинова каза, че семейството й живее с 2000-2500 лв. на месец и няма кредити. Вози я шофьор, колата е "Шкода" и не ползва охрана. Костюмът, с който беше в студиото, струвал 250 лв. и бил от български шивач от Кюстендил. Съпругът й е инженер химик и работи в "Лукойл".

Тя определи Борисов като "страхлив", Красимир Каракачанов като "последователен", Валери Симеонов като "краен", Мустафа Карадайъ като "умерен", а Веселин Марешки като "времено явление".

"Политиката не ме промени. Най-страшното е в политиката да си повярваш, приключен си. Не мога да разсъждавам в нюанси. При мен да е да, не е не. Опитни колеги ми казват, че има и сиво", каза още Нинова.