Добро утро със Сотир Цацаров - под това мото премина часът между 7 и 8 в четвъртък сутринта в ефира на трите национални телевизии - БНТ, бТВ и Нова тв. В трите сутрешни блока интервютата с главния прокурор преливаха едно в друго. Всичките - от кабинета на Цацаров.

Основната тема и в трите разговора бяха действията на ДАНС за забрана за влизане в страната и за екстрадиция на турски граждани, които според родните служби застрашават националната сигурност и са опасни за териториалната цялост на страната. 

"Това не е враждебен акт срещу Република Турция, това е в интерес на националната ни сигурност", заяви Цацаров пред БНТ по повод действията на председателя на ДАНС, но отказа повече подробности.

От думите му стана ясно, че един от турските граждани е с решение за експулсиране и е бил задържан, а другият - тъй като няма данни в момента да е на територията на България, е със забрана за влизане в страната, тъй като при честите си и постоянни пребивавания у нас е вършил неща, които са нередни и застрашават сигурността ни.

 
"Не става дума за въздействие само върху изборите. Цялата информация е класифицирана, на базата на която ДАНС взема решенията си, но действията са координирани между институциите", обясни Цацаров. 

Той обаче изрично уточни, че в тези случаи не става дума за извършени престъпления по Глава първа от Наказателния кодекс от турските граждани - тоест престъпления срещу републиката, например шпионство. Става дума само за действия, които застрашават националната сигурност и териториалната цялост на страната, но не и за неща, за които може да започне досъдебно производство и които са от компетентността на държавното обвинение.

"Няма страна, която да не иска добри отношения със своите съседи, които да са те, в това число и Република Турция. Не става дума за изостряне на отношенията с Турция, а за това, което всяка страна, която държи на суверенитета си, трябва да прави", заяви още главният прокурор и обяви действията на ДАНС са абсолютно правилни.

По другата тема - дали България би предала на Турция свои граничари, Цацаров бе категоричен и пред трите телевизии, че искане за екстрадиция от страна на Турция къв момента няма, но и да има - то няма да бъде удоволетворено, защото така е по закон. Става дума за случая, в който край Резово български служители са неутрализирали бракониери, навлезли в територията ни. Главният прокурор защити действията на българските служители и гарантира, че държавата ни пази гражданите си и своите защитници, каквито са въпросните граничари. 

Пред БНТ Цацаров говори за телефонните измами, станали "обществен бич" и разказа как и неговата майка за малко да стане жертва на това престъпление, но се разминало самото плащане в последния момент. Цацаров изброи три решения на проблема с измамите - премахмане на анонимността при ползването на телефонни карти, а не само ограничение в броя карти, които може да притежава едно лице. Второ - мощна пропаганда, така че думата "измама" и как да се борим с тези случаи да стигнат до съзнанието на всеки български гражданин. И трето - тежка наказателна политика и ефективни присъди лишаване от свобода за телефонните измамници без никакви компромиси.

"Не звучи много популярно, но това е лекарството в момента, когато едно престъпление се е превърнало в бич на обществото, на най-уязвимите в него – нашите родители", отсече Цацаров.

Пред БНТ и бТВ Цацаров говори за опитите да се "използва" прокуратурата и за тези, които "говорят постоянно за съдебна реформа".

По първата тема главният прокурор заяви, че има теми, които не са от компетентността на държавното обвинение, но това не пречи да стигат именно до него и от прокуратурата да се очаква решението. Даде пример с неплащането на заплати - нещо, по което прокуратурата няма какво да направи по думите му.

"Защо постоянно до прокуратурата стигат неща, които не са от компетентността на прокуратурата? Това се прави от хора, на които така е удобно – да отнесат нещо в прокуратурата и до главния прокурор, хората да чакат решенията от нас, но прокуратурата няма какво да направи. Всеки може да си измие ръцете с нас...", заяви Сотир Цацаров и добави, че трябва да се помисли за промяна в това отношение.

Пред бТВ главният прокурор коментира заявките за реформа в съдебната власт и макар да не спомена партии или политици, заяви:

"Половината от тези, които говорят за "съдебна реформа", не са в състояние да обяснят какво имат предвид. Ако на моето място като главен прокурор беше някой от тези, които говорят постоянно за реформа – нямаше и да си помислят за реформа в прокуратурата. Представете си, ако тази прокуратура е на подчинение на изпълнителната власт - ще се сменя съставът й така, както се сменят областни управители ли?", попита Цацаров.

Той каза, че никой от говорителите за реформи не предлага реалните неща, които ще подобрят правораздаването. И даде пример с нуждата от ремонт на Наказателния кодекс и в разпоредбите за протичането на наказателния процес.

"НК да бъде разтоварен от дребни престъпления, които по същество са административни съобщения. Този НК трябва да бъде реформиран така, че длъжностите и корупционните отношения да са в съзвучие на обществените отношения, а не на тези от 1968 година. В наказателния процес - и при кражба на три килограма мед, и при дело за убийство – наказателният процес тече по един и същи начин. Това трябва да се промени. Трябва да се прекрати и практиката постоянно да се връща съдебният процес", заяви главният прокурор и уточни, че нито едно от тези неща не са сложни, трябвало само политическа воля.

Пред Нова тв Сотир Цацаров настоя за промени в Закона за вероизповеданията. 

"Моментът е назрял и ще презрее, докато тези, от които решенията зависят, се чудят дали е назрял. Казвал съм го и друг път - законът се нуждае от разумна, но радикална промяна в закона. Посоката - държавен контрол върху верското образование. Държавата трябва да има стоето участие в образованието и възможностите на лицата, които проповядват в определени храмове. Иначе даваме територия на екстремизъм. Нима има нещо лошо в това тези хора да получават своето образование в България?", каза главният прокурор.

От години у нас Главното мюфтийство се бори да получи възможност да се направи и акредитира висше духовно училище у нас, но до момента институциите не правят нищо по темата. Столичната община отказва и разрешение за строеж на сграда за такъв институт, а едно от изискванията за акредитация на висше учебно заведение е наличието на учебна база.

Главният прокурор отказа да влиза в каквито и да е политически коментари, попитан за действията на "Обединените патриоти" по границата, но заяви, че и МВР, и прокуратурата ще следят за спазването на обществения ред и закона по време на парламентарния вот.