С председателя на "Нова република" Радан Кънев разговаря Лилия Цачева.

- Г-н Кънев, остават няма и три дни до изборите. Какво ще кажете на онези, които още не са решили за кого да дадат гласа си – какво още остана да чуят преди неделя от "Нова република"?

Аз мисля, че хората вече знаят кой кой е, защото не беше така в началото на кампанията. И знаят какво от посланията на "Нова република" е различното. Най-трудното в българската политика е доверието. Хората да повярват, че ние ще се борим за истинска дясна политика, каквато без съмнение предлагаме само ние. Да повярват, че когато говорим за румънски модел, прокуратура и борба с корупцията - ние не се страхуваме от този модел за разлика от другите партии и ще се борим да го въведем. Да повярват, че когато казваме половината данъци да остават в общините – наистина сме готови, ако сме на власт, да оставим тези пари близо до хората. Да повярват, че когато говорим за съкращаване наполовина на администрацията - ние наистина няма на мястото на съкратените да назначим свои партийни калинки. Защото съкращения имаше много, но със всичките съкращения администрацията се увеличи двойно – това е равносметката за последните 15 години. За това се борим в последната седмица на кампанията – лице в лице с българските граждани – да проведем разговора, с който да ни повярват, защото оценката, че сме най-готините, я имаме отдавна.

 

- Извън посланията от кампанията - последният коз за привличане на десните избиратели?

Остана едно нещо и то е важно, колкото всички останали – да осъзнаем древната мъдрост, че и законът, и демокрацията са оръжието на слабия. А в България ги превърнахме в бухалка в ръцете на силния. У нас мутренската бухалка и анцугът от 90-те години бяха превърнати в съдийско чукче и прокурорска тога. Законът стана съюзник на властта срещу гражданина и на мутрата срещу честния бизнесмен. А трябва да е обратното. Демокрацията се превърна в защитник на властимащите срещу тези, които плащат данъците, а тя е създадена и се е развила, за да защити тези, които плащат данъците от кражбата. За да не бъдат гражданите слуги на местни феодали, царе, султани, кърджалии, башибозуци, а на семействата, общините и на живота си. Това е големият залог и това е голямата борба на тези избори. Защото мераклии да ни бъдат царе и султани има много. Но хора, които са готови да бъдат защитник на работещите хора и на малкия бизнес срещу безобразията на властта, сме само ние от "Нова република".

- Едно от нещата, които сякаш липсват в кампанията освен нормалните дебати, сякаш е темата за Европа и сценариите за бъдещето й - това е и констатацията на Европейския институт у нас. Защо?

Ако в кампанията трябваше да има само една тема, то това трябваше да е Бялата книга и сценариите за Европа. Но виждаме и БСП, и ГЕРБ, за голямо съжаление и така наречените “реформатори”, и всички други участници, къде поради неграмотност, къде поради неспособност да поемат отговорност, да мълчат по темата. “Нова република” единствена каза – на масата има 5 сценария. Но за нас само петият от тях – единна Европа, която върви бързо и заедно напред, отговаря на българския национален интерес. Единствено този сценарий гарантира сигурността на границите на България, гарантира експортната свобода на българския бизнес и свободата на движение на българските граждани. Единствено той гарантира евтин газ за българската индустрия през Европейски енергиен съюз, модернизация на българския транспорт през обща железопътна и воднотранспортна структура на Европа. Това е националният идеал в момента. И ние имаме насреща най-малкото Германия и Франция, които са скептични към този сценарий. Така че на нас ни предстои голяма борба. Трябва да търсим съюзници, трябва да формираме коалиция от държави, които искат петия сценарий за ЕС, а ние дори не говорим за това. БСП и ГЕРБ само мънкат, сакън еврофондовете да не спрат, че да има още няколко години откъде да гепим. Това им е цялата представа за европейска политика.

- За Европа не се говори в кампанията, но пък Турция не слиза от дневния ред. Само бившият президент Росен Плевнелиев обаче каза, че освен от Турция опити за намеса в изборите и политиката у нас има и от Русия. Вие виждате ли заплахи от намеса и от чия намеса във вътрешните ни работи преди вота?

Факт е, че намеса има и тя не може да бъде пренебрегната. Намеса винаги е имало – и от Русия, и от Турция. В момента и от двете посоки тя е по-силна от обичайното. Но трябва да разберем друго – тук не става дума за изостряне или затрудняване на отношенията с Турция, нито за някаква суперцеленасочена руска медийна намеса в българския политически живот.

Става дума първо за един конфикт, в който от едната страна е Европа, а от другата – Турция. В момента на единия полюс на конфликта са най-вече Холандия и Германия. По същия начин става дума за намеса на Русия по линия на хибридната война и пропаганда в целия ЕС и тук вече мишена е Франция в момента. Ние сме свикнали ние да сме мишена, но трябва да си дадем сметка, че този път залогът е много по-голям. И има решение. И то не е “патриотът” Ахмед Доган, нито “патриотът” Красимир Каракачанов, с когото двамата с Доган произхождат от едни и същи комунистически тоталитарни служби, а е единна Европа и истинският български възрожденски патриотизъм, който се бори за единна Европа на свободните и образовани народи.

- И в предишния парламент, и през цялото време депутатите, които днес сте в “Нова република”, бяхте основен защитник на правото на всички български граждани да гласуват и зад граница без никакви органичения нито в броя на секциите, нито в каквото и да е. Пак вие обаче първи поискахте да не разкриваме секции в Турция сега. Защо, след като е ясно, че диаспората от българи в Турция винаги е била най-активната на избори?

Защото аз не вярвам, че режимът на Ердоган осигурява наистина правата на тези български граждани да участват в свободни избори. Чух обвиненията, че искаме да нарушим правата на тези хора, неразкривайки секции в Турция. Но нека сме наясно – Радан Кънев и “Нова република” нямат инструментите да нарушат правата на българите в Бурса, в Измир и в Истанбул. Реждеп Ердоган обаче ги има и ефективно ги използва. Тези хора в момента не живеят в демократична държава, нямат собствени демократични избори и върху тях ще бъде упражнен както небивал натиск, така и има огромен риск от цялостна манипулация на изборния процес. Така че и правата на българите, които живеят в Турция, и българската национална сигурност са поставени под въпрос от това неправомерно влияние на един диктаторски режим върху българския изборен процес. Тази наша позиция за неотваряне на секции в Турция извън дипломатическите представителства е от август 2016-а, тя не е нова. И се появи от момента, в който стана опитът за преврат и Ердоган еднозначно премина към диктаторски методи на управление, ние имаме непроменима позиция по този въпрос.

По отношение на останалите българи зад граница – на 3 октомври 2014 г., дни преди парламентарните избори тогава, аз лично в едно обръщение към българите в чужбина поех ангажимент да бъда техният народен представител. И удържах това обещание. Нито веднъж не участвах в компромиси за тяхна сметка, освен борбата за неограничен брой секции и запазване на тези, в които вече се е гласувало на предишни избори, водихме битка и за пропорционални райони извън границите на страната – тоест българите в чужбина да избират свои депутати. Винаги съз защитавал тезата, че трябва да има един район за ЕС и още един за останалата чужбина. Защото Европа не е чужбина от 10 години – тук трябва малко да сменим чипа, както казваше един политик, когото иначе дълбоко не уважавам. Но трябва да разберем, че Европа е България и България е Европа. Обещанията си към българите в чужбина ще продължа да ги защитавам безкомпромисно.

- Чухме какво бихте правили, ако след изборите "Нова република" има шанс да е част от властта. Следващият въпрос е с кого. С БСП и ДПС е ясно, че няма как да сте на едно място, с ГЕРБ, "Обединените патриоти" и с бившите ви партньори от Реформаторския блок вече пробвахте, но не се получи... Какви опции останаха?

Аз казах, че съм си удържал обещанията към българите в чужбина. Аз съм си удържал всички обещания, които съм дал, с изключение на едно – това беше да не гласувам за правителство на Бойко Борисов. Поради предателството вътре в Реформаторския блок на лидери и политици, за които беше по-важно да са министри, отколкото да си удържат на думата, не ни остана друг избор. И това е сметка, която ще плащам през цялата си политическа кариера, че и през целия си живот. Защото имам приятели, които са ми обидени. Кумът ми едва ми проговори заради това нарушено обещание.

Нека видим как ще изглежда следващият парламент и нека е ясно, че ние в коалиционни пазарлъци няма да участваме. Това, в което ние сме добри и можем да бъдем полезни, е създаването на мнозинства по важни теми. И сме казали кои са важните теми – правосъдна реформа и румънски модел, децентрализация, запазване на ниските данъци - който и да предложи ниски данъци. Нямайте съмнение, че ще го подкрепим. Всяко дясно предложение, което събере мнозинство, ще подкрепим. Ще търсим и мнозинство за пълна забрана за хазарта. Защото всички говорим за българското семейство, но то се руши от конкретни фактори, а не от въздуха. Дали ще намерим такова мнозинство, или хората, които се финансират или за зависими от този бизнес – ще видим в новия парламент.

Но в битка за постове, коалиционни пазарлъци и разговори кой ще бъде във властта, за да граби от баницата, ние не участваме. Напротив. Ние ще сме на страната на слабите, на уязвимите, на тези, които държавата граби. Един от тъжните парадокси на българската политика е, че държавата граби от работещите. В момента властта е престъпникът, а жертвите са малкият бизнес, хората, които полагат усилия за своето образование и за това на децата си, които работят по 14 часа на ден и единственото, което виждат, са тавани, които не могат да преминат, ако не са партийни членове, и постове, за които не могат да кандидатстват, защото са резервирани за партийни секретарки. Тези хора имат нужда от защитник на тези избори и ние ще бъдет този защитник. И ще се борим да спечелим изборите на 45-ия парламент.

- Колко скоро ще са те според вас?

Не обичам тези прогнози. Вижте, смешно е, когато всички правят прогнози, когато един 10-годишен феномен вече е зад гърба ни. Доминацията лично на Борисов и на партийната машина на Цветанов в българската политика приключи. Предстоят огромни промени и това, което не трябва да допуснем, е тези промени да доведат до колективно левичарско и шовинистично безумие. И всеки, и представител на бизнеса, и всеки гражданин знае, че "Нова република" е преградата срещу това безумие, защото сме го доказали. Защото сме били в тази битка и сме показали, че можем да я водим.

- Отне ли ни нещо демокрацията в този ред на мисли?

Демокрацията на първо място и основно се оказа фасадна, защото не отне възможността на червената номенклатура да създаде политическата мафия в България и да ни управлява чрез нея. Защото не й отне контрола върху службите и прокуратурата, през който до ден днешен продължава да се упражнява криминална власт върху българските граждани. У нас за съжаление имаше само 4 години на десни реформи, макар и - да бъдем обективни - това управление страдаше от някои недъзи. Нашата демокрация се изроди във фасада, защото тя не стана оръжие на слабия. Тя не даде на обикновения човек защита от произвола на властта, а запази привилегиите на властта, характерни за предишните периоди в историята. Така че с горчивина можем да констатираме, че близо 70 години България се управлява от грубата сила и това е нещото, срещу което ние от "Нова република" излизаме. Ние казваме, че можем да наложим закона и демокрацията като оръжие на слабия и по този начин всеки да може да се развива срещу своите възможности, своя талант, своите знания.

- Как отговаряте на обвиненията, че десните и тези, които претендират и за десни гласове, тичат в различни писти, докато има нужда БСП да бъде спряна да се върне във властта?

Основният проблем на тези избори е, че БКП се явява на няколко места и на няколко писти - и в ГЕРБ, и в БСП, и в няколко други формации. Спокойно мога да добавя и тъй наречените патриоти. Така че реалният проблем е явяването на БКП в различни дрехи и лъжата към българските избиратели, че БКП може да бъде дясно. Добрата новина е, че тези избори има ясна и категорична дясна алтернатива, стъпила на ясни и прости ценности на здравия разум и здравия морал, която е готова да се изправи срещу тази подмяна и никой не може да я обърка със субекти, които са под шлифера на едното БКП. И това е "Нова репубрика".

- И все пак - ако слушаме повечето заявки и на формацията, оглавявана от Христо Иванов на тези избори, като калкулираме и очакванията да сте заедно, след като от оставката му като министър до края на миналата година изглеждахте като съмишленици - защо не успяхте да бъдете заедно?

Няма такъв въпрос към нас от "Нова република". Ние предложихме съюз без никакви предварителни условия и ако някой не е разбрал - ще уточня отново, че всички глупости как сме искали съюз под наше име и прочие дивотии нямат нищо общо с реалността, няма дори наченка на истина, няма опашка на крушката. Това беше решение на органите на "Да, България" да отклонят предложенията за единство и това е сметка, която те ще плащат на изборите, искам да кажа - за мое огромно съжаление, защото има хора там, които имат какво да дадат на българската демокрация. Повечето не ги познаваме - по това малко си приличат с Марешки, че претенцията за антикорупционна девственост е винаги съмнителна, защото непроверените хора са непроверени хора. Но това е - аз няма какво повече да кажа, защото направих всичко, че и повече от необходимото, за да има общо явяване.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.