"Скотанд ярд" арестува трима души при хайка във втория по големина британски град Бирмингам, съобщи в. "Дейли телеграф".

Макар полицията да не потвърждава, отлично информирани източници заявяват, че хайката е свързана с вчерашния атентат в Лондон, при който бяха убити петима души.

Общо арестуваните вече са седем, предаде Ройтерс. Обискирани са също жилища в Лондон и други градове в южната част на Обединеното кралство.

Нападател прегази с колата си десетки хора на моста "Уестминстър". и наръга с нож полицай пред парламента, преди да бъде застрелян. И двамата починаха по-късно от раните си. Според последните данни двама от прегазените са мъртви - 40-годишна жена и 50-годишен мъж. Седем души са в критично състояние.

Броят на ранените скочи над 40. Сред тях има и чужденци. Засега се споменава за петима туристи от Южна Корея, трима ученици от Франция и германка, живееща в Австралия.

Хайката в Бирмингам била извършена в жилище на втория етаж на една от търговските улици.

"Човекът от Лондон живееше там", споделил пред Прес асошиейшън очевидец на акцията. Той имал предвид  нападателя.

Един от прозорците на обискирания апартамент бил покрит с картон. Очевидци обаче забелязали вътре полиаи да събират неидентифицирани предмети.

Би Би Си съобщи, че според непотвърдени слухове колата марка "Хюндай", скоято терористът газил хората, била наета в Бирмингам.

Полицията все още не е огласила идентичността на нападателя, макар да е убедена, че знае кой е той.

Убитият полицай се казва Кийт Палмър, 48-годишен, съпруг и баща, съобщи Скотланд ярд. Той е бил част от екипа, отговарящ за охраната на депутатите и дипломатическия корпус. По време на нападението той е бил невъоръжен.

Кийт Палмър

Много британски депутати обявиха Палмър за герой, жертвал живота си в името на демокрацията. Някои от тях са го познавали лично, други дори са служили с него в армията.

Днес в Лондон ще пристигне френският външен министър Жан-Марк Еро. Той ще посети в болницата тримата ранени френски ученици.

Очаквана атака на вълк единак

"Беше просто въпрос на време. Това бе нападението на вълк единак, от което Великобритания толкова дълго се страхуваше", написа журналистът Кон Кофлин от в. "Дейли телеграф".

Той припомня, че политиците, шефовете на полицията и разузнаването отмесеци са предупреждавали, че страната е заплашена от атака на фона от вълната на нападения в европейски столици като Париж, Брюксел и Берлин, а също така и Истанбул. Службите за сигурност на Острова са били в състояние на повишена готовност, тъй като групировки като "Ал Кайда" и "Даеш" ("Ислямска държава") не дават знак, че са се отказали от намеренията си да извършват атентати на Запад.

Още снощи зам. полицейският комисар Марк Роули заяви, че нападателят вероятно е вдъхновен от международния тероризъм.