Русия е готов за диалог със САЩ по въпроса за съкращаването на ядрените въоръжения, заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

Той изнесе днес лекция в академията на Генщаба на армията.

Според него е необходимо да се изчака американската администрация да извърши окончателна разстановка на приоритетите на външната си политика.

"Готови сме, но разговорът трябва да бъде воден при зачитане на всички без изключение фактори, влияещи върху стратегическата стабилност", каза Лавров.

И изтъкна, че към този процес трябва да бъдат привлечени всички останали държави.

"В отношенията със САЩ в момента се намираме в режим на пауза", продължи дипломат номер 1 на Москва.

Той припомни, че наскоро е имало "не една" двустранна среща на равнище началници на генщабовете. Имало контакти и на други нива по въпроса как да бъдат избегнати военни инциденти в Сирия.

"Ние не се намесваме във вътрешните работи на други държави, включително в процеса на подготовката за провеждане на избори. Поразително е да чета медиите - абсолютно измислени и най вече неинтелигентни, дървено написани съчинени статии за нашето тотално влияние върху изборните процеси във Франция и Германия", каза още Лавров.

Той даде оценка и на американския президент Доналъд Тръмп и на френската крайно дясна кандидатка за държавен глава Марин льо Пен:

"Не бих наричал нито Тръмп, нито Льо пен маргинали най-малкото за това, че те са напълно вписани в принципите, залегнали в основата на функционирането на американската и френската държава."

Лавров изтъкна, че думата "популист" също не е подходяща за характеристика на техните политики. Той по-скоро би нарекъл Тръмп и Льо Пен "реалисти или антиглобалисти".

След това руският външен министър премина в атака срещу НАТО. Повод бе очакваното още тази година влизане на Черна гора в пакта.

Според Лавров в Русия съжаляват, че Черна гора е решила да стане член на алианса. Не било ясно какво ще спечели от това сигурността и на НАТО, и на тази страна.

"Черна гора, за огромно съжаление, се поддаде на ултиматума "или с НАТО, или с Русия" и реши да принесе отношенията с нашата страна в жертва на своите икономически интереси. Оставям това на съвестта на сегашното черногорско ръководство, на съвестта на НАТО", заяви Лавров.