Националният институт за недвижимо и културно наследство (НИНКН) е отказал да даде на адвокатите на "Да, България" законно изискани документи, свързани с тютюневите складове в Пловдив, като юристите са били изгонени от институцията.

Става дума за подробния устройствен план на Пловдив, в който има информация за бъдещите планове за т.нар. Тютюнев град.

Вчера  зам.-председателката на Камарата на архитектите в България Петкана Бакалова, която е и кандидат за депутат от листата на Коалиция "Движение Да, България" в Пловдив, представи на пресконференция документи, които сочат, че въпреки обещанията на бившия културен министър Вежди Рашидов, на собствениците на един от изгорелите през август миналата година складове е дадено разрешение за "пълно демонтиране" на сградата.

Едновременно с това от НИНКН признават, че процедурата, с която се определя дали въпросният склад е културна ценност, не е приключила. Няма и план за реставрация на склада с части от старата фасада.

Още вчера архитект Бакалова отива в НИНКН с искане за още документи по случая. Всичко изглежда наред - тя си плаща таксата от 200 лв., попълва всичката нужна документация, копия на документите са направени, и точно преди да излезе се появява служителка на Института, която заявява, че документите не могат да й бъдат дадени.

По думите на Бакалова документите съдържат информация за още три склада, които са заплашени от пълно разрушаване и построяване на тяхно място на съвсем други сгради.

След кратък спор Бакалова се връща с адвокат, който иска достъп до документите по Закона за адвокатурата. Работното време на НИНКН обаче свършва по време на спора с чиновниците и те бързо изтикват двамата от сградата. Днес, докато Бакалова е в Пловдив и представя казуса и там заедно с лидера на "Да, България" Христо Иванов, други двама юристи - Иван Ангелов и Силвия Русанова - отиват в НИНКН за нов опит да се сдобият с документите.

"По закона за адвокатурата те са задължени да окажат съдействие, и адвокат има право на достъп до документи, които се съхраняват в държавни органи. В Закона за адвокатурата адвокатът е приравнен към съдията и му се дължи същото уважение", обясни Русанова.

На въпрос на двамата юристи на "Да, България", дали ако доведат съдия ще получат документите, чиновниците са отговорили утвърдително - въпреки че не би трябвало да има разлика. Ангелов и Русанова описаха дългото утро, в което служителите на НИНКН са се опитвали многократно да ги изгонят от сградата, като например с твърдението, че има приемни часове само от 14 до 16 ч - Институтът по правилник обаче е отворен от ранна утрин до късния следобед.

В крайна сметка се разбира, че документите са в юриста на Института, който да ги прегледа и да изясни дали може да им ги даде. Това щяло да отнеме известно време поради многото му други служебни задължения. Една от чиновничките в НИНКН се е държала недопустимо грубо за държавен служител, казаха двамата адвокати.

"Нямат правно основание за отказ", уточни Русанова.

И допълни, че може да се търси реализиране на дисциплинарна отговорност, но не това е целта в момента.

Клуб Z потърси и архитект Бакалова, която ни информира, че е малко учудена от паническата реакция в НИНКН. На въпрос дали това забавяне е просто начин да не излезе информацията преди вота в неделя, тя отбеляза:

"Със сигурност - да. Моят шанс като експерт и като гражданин беше точно в прозореца на служебния кабинет."

Тя уточни, че искрено е благодарна на служебния министър на културата Рашко Младенов, който сам е предоставил част от документите и е помагал активно в разкриването на скандала.

Потърсихме и министър Младенов за коментар. Той ни съобщи, че още вчера е изпратил писмо на кмета на Пловдив Иван Тотев, с което спира всяка възможност за момента да се разруши тютюневия склад:

Младенов обаче не бе запознат с проблемите с достъп до документи в НИНКН и заяви, че ще провери случая.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ