Мой приятел интелектуалец тревожно ме попита за кого да гласува, че "да му бъдело сигурно"... За "сигурно", викам - гласувай за Позитано. Категорично сигурно е, че до две години ще те оставят по организъм - гол голеничък, както обикновено. "Ами тия...? Ами ония...?"

Политическият избор е акт на поемане на отговорност, затова е необходимо да знаеш какво искаш - не само за себе си, но и за обществото, в което живееш. Ако гласуваш за политика на образованието, мисли не само за твоето дете, но и за всички други деца. Защото твоето и другите са заедно в училище, заедно са по улиците. Заедно шумят в час и не слушат какво им говори преуморената учителка... Заедно ходят по улиците, псуват, клюкарстват, пушат цигари и други неща... Заедно не знаят нищо за ценностите на своите предци, на народите, с които техният народ живее заедно... Гласувай за тези, които смяташ, че имат идея и възможност да променят всичко това.

Не се увличай по обещанията на дребни политически мошеници - "ще дадем това, ще удвоим онова..." Образованието е само пример. Когато дадем пример и с другите важни неща - ще стигнем до нещо много важно за нашия избор в неделя. Гласувайте за тези, които ви предлагат да имаме държава. И ги слушайте внимателно каква държава предлагат и как смятат да я създадат. Големият проблем на България е, че след средата на 20 век ние нямаме държава. Затова ни управляват случайно попаднали хора - повечето от тях тарикати на дребно, представители не на национален елит, а на ерзац-заместител.

Националната държава трябва да бъде сътворена от националния политически елит - той трябва да си въобрази държавата, да я конструира в колективното си съзнание и да се организира за реализацията й в битието на нацията. Така Конрад Аденауер и Лудвиг Ерхард създадоха Федерална Република Германия. Де Гол създаде Петата френска Република Путин създаде автократичната квази-империя - съвременната руска държава. За толкова му стигнаха силите. Кемал Ататюрк създаде Турската Република - единствената светска и модрна ислямска страна в света през 20 век. Ердоган сега тръгна да я разваля...

В България имаше възможност да се създаде държава, но посткомунистическата мафия осуети този опит - прекъсна го по средата. За да съхрани ерзац-държавата на посткомунистическия грабеж, мафията сложи на челото й един свой служител със синя кръв - за малко, но успешно бе удавена възможността да се създаде нова българска държава (може би несъвършена, но държава - не ерзац). Сега, когато гласувате, гледайте преди всичко това - дали някой ви предлага да създаде държава. И дали може да го направи. Без национална българска държава, лешоядите - български, московски и ердогански - ще дооглозгат това, в което сме се превърнали след дългите десетилетия пързаляне по инерция. Пързаляне - за съжаление - към небитие.

Защото без национална държава няма достойно - независимо битие на националната общност. Не гледайте на гласуването като на досадно задължение или като на непривлекателна възможност в слънчевия неделен ден. Гласуването е основна гражданска отговорност. А гражданинът е този, който носи отговорност за своята нация - освен за себе си и за семейството си. Желая ви успех!

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията