Опит за атентат подобен на вчерашния в Лондон беше предотвратен днес във втория по големина белгийски град Антверпен, съобщи полицията.

Тя арестува мъж от северноафрикански произход, който се е опитал да се вреже в тълпата на пешеходна търговска улица с червения си ситроен с френска регистрация. Градът е поставен под засилена тревога. До момента няма информация за пострадали.

Снимка Стоп кадър BPT

В 12 часа българско време, колата е тръгнала с висока скорост към разхождащите и по ул. "Де Меир" хора, каза пред журналисти Серж Мьойтерс, шеф в местната полиция.

"Хората трябваше да отскачат встрани, за да избегнат автомобила", каза той.

"Колата се движеше с висока скорост по ул "Де Меир". Колегите ни от армията я забелязаха и се опитаха да я спрат", каза Мьойтерс. "Но шофьорът се измъкна и подкара при червен светофар към кейовете на пристанището".

Полицията веднага е изпратила екип за бързо реагиране, който е спрял и заловил нападателя на крайбрежен паркинг на р. Схелде, която минава през града, преди да се влее в Северно море. Военни патрулират в белгийските градове заедно с полицията от атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г.

Властите идентифицираха арестувания  като Мохамед Р. (40 г.), френски гражданин от северноафрикански произход с адрес във Франция. Той не е познат на на белгийските служби и не е картотекиран във Франция, предаде репортер на телевизия РТЛ от Антверпен.

Полицията е намерила в багажника на колата му хладни оръжия, пушка-помпа и туба с още неопределена течност.

Полицията е блокирала района и в него са пратени сапьори.

По тази пешеходна улица нападателят е профучал с автомобила си, рапръсквайки тълпата. Снимка Туитър

Министър-председателят Шарл Мишел похвали силите за сигурност за "изключителната им работа".

Терорист, действащ по същия начин, уби вчера петима души край парламента в Лондон. Отговорността за атаката пое Даеш.

Белгия отбеляза вчера една година от атентатите на летището и в метрото на Брюксел, които взеха 32 жертви.