27,1% от твърдо решените да гласуват на парламентарните избори в неделя казват, че ще подкрепят ГЕРБ, 26,5% - БСП. Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите, ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота.

Формулата на влизащите в парламента дни преди вота остава 5+1. Пет ясни партии, както и Реформаторският блок, който би влязъл при мобилизация. 

Такава картина очертават данните на "Галъп интърнешънъл" от последното им национално проучване.

Според "Алфа рисърч" дистанцията между ГЕРБ и БСП е 2,6%.

 След ГЕРБ и БСП се нареждат Обединените патриоти, които могат да спечелят 12,3% от подадените за партии или кандидати действителни гласове, ДПС – 9,7%, "Воля" – 8,2% и за коалицията „РБ - „Глас народен“ - 3,8%. Това са формациите, с шанс да попаднат в Народното събрание, ако изборите бяха днес, са даните на "Галъп".

Още няколко формации имат своите шансове, но сега са под „бариерата“. ДОСТ е важна неизвестна. Очакват се 2,9% за тях. АБВ и „Движение 21“ имат 2,6%, „Да, България“ – 2,4%, „Нова република“ – 2,1%. Други партии се очаква да вземат 2,4% от гласовете, коментират от агенцията.

Според прогнозите на "Галъп интернешънъл" до урните ще отидат близо 3,7 милиона души, но това число може да варира. "Сред тях обикновено има чувствителни дялове недействителни бюлетини. Например, в предишните парламентарни избори те бяха около 200 хил. 3,1 на сто от гласуващите вероятно ще ползват опцията „Не подкрепям никого“, смятат от агенцията. 

Данните на "Галъп интърнешънъл" са от национално представително проучване сред 1012 души (18+) в цялата страна, проведено от 14 до 21 март по метода на прякото интервю лице в лице. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние на декларативните нагласи. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.