Ситуацията в района на Добрич остава сложна. Има много сериозен риск за разрушаване на стената на язовир Ботево. Това каза министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по бТВ.
Той обясни, че са взети превантивни мерки като от рисковите райони на близкото село Ново Ботево са евакуирани всички жители, а останалите са предупредени за опасността. Дежурни екипи непрекъснато следят ситуацията в района, допълни Йовчев.
„Искам да успокоя – дори при скъсване на стената количествата вода, които ще се излеят, вероятно ще бъдат поети от друг язовир, който се намира по-ниско, така че не се очакват някакви големи разрушения“, подчерта вицепремиерът.
Той обясни, че в някои части на Добрич нивото на подпочвените води продължава да е високо, но се работи по отводняване на залетите площи, като в работата участват около 40 екипа на „Пожарна безопасност“ и „Гражданска защита“.
„Очаквам, че в Добрич няма да има повече усложнения на обстановката и че съвсем скоро ще бъде отменено бедственото положение“, изрази надежда министърът.