Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще направи нещо като български вариант на румънския модел за борба с корупцията. Пред ТВ Европа Борисов каза, че темата за справедливостта и антикорупционното законодателство и е най-важната тема. Той отчете, че обществото се е пренастроило и вече не се задоволява само с изграждането на ифраструктура, на което досега основно разчиташе досега ГЕРБ.

"Първата тема е справедливостта, антикорупционното законодателство", заяви Борисов.

Той се обяви за това обвиняемите да бъдат задържани още в съдебна зала. Според Борисов трябва да се окрупни най-успешната ни служба - тази за отнемане на имущество - и тя да стане много мощно звено.

"На практика ще дублира румънския модел, ще е равноотдалечено отвсякъде. Не може партии с по 1-2% да променят нищо", поясни Борисов.

Преди дни, когато у нас на посещение бе шефът на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши ГЕРБ направи семинар за съдебната реформа, с което се опита да я дублира нейните изяви.

Борисов коментира и темата за отношенията ни с Турция. Той припомни, че те са ни съседи, но според него в последните дни службите действат добре и безкомпромисно.

"Когато реагирахме за Крим помните какво се случи в Кипър преди години. Прекрояването на граници е неприемливо. Не че не знаем как Хрушчов навремето е дал Крим", каза още Борисов.

Той заяви, че ДПС и ДОСТ са партии, с които ГЕРБ не работи, не е работил и досега.

"Нашата идеология е била колкото се може повече български мюсюлмани да се влеят в редиците на ГЕРБ. Това е пътят. Българските мюсюлмани да бъдат мост на добросъседство. За радост българските мюсюлмани не са радикални. Те са благодарни, когато се направи нещо добро за тях. Тези, които са по-грамотни, по-инициативни си направиха ферми, колбасарски цехове", каза още Борисов.

Според него блокадата на границата с Турция, която направиха вчера Обединените патриоти е била бутафорна и предназначена само за телевизиите.

"Реалният резуултат ще дойде, когато българските партии убедят българските мюсюлмани, че те защитават техните интереси и че те могат да имат излаз до всяка позиция в управлението. ГЕРБ е пример", заяви Борисов.

Той заяви, че санкции срещу Русия няма, а има само срещу определени граждани и фирми, които са имали роля в "кримския процес".

Борисов заяви, че може да преговаря за ново правителство с Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

"С ДОСТ, с ДПС, с БСП няма какво да си приказваме", каза Борисов. 

Той допълни, че не вижда допирни точки с Веселин Марешки, освен в борбата с монополите. Според него обаче Марешки и там преиграва. Той допусна, че е възможно БСП и ДПС все пак да направят коалиция.