Европейският съюз призова Турция да не нагнетява напрежение между себе си и негови държави членки и да зачита техния суверенитет.

"След напреженията от последните дни между Турция и някои от държавите членки на ЕС е важно да се избягва по-нататъшна ескалация и да се намерят начини да се успокои положението", каза пред кореспондента на Клуб Z Мая Коциянчич, говорителка на Европейската служба за външно действие.

Тя отговори на наша молба да коментира речта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред изселническа организация, в която той обвинява България в натиск върху турското малцинство преди изборите в неделя. 

"ЕС неколкократно призова Турция да зачита суверенитета на държавите членки и да избягва източници на търкания или действия, които вредят на добросъседските отношения", каза Коциянчич.

В четвъртък президентът Румен Радев заяви по повод речта на Ердоган, че "България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона".

Турция е в обтегнати отношения с ЕС, след като негови държави отказаха на министри на Ердоган да агитират на тяхна територия за насрочения за 16 април референдум за увеличаване на президентската власт.