Властите в Киев не приемат дистанционно участие на руската изпълнителка в музикалния конкурс „Евровизия“ – за тях Юлия Самойлова е извършила закононарушение, за което ѝ се налага съответната санкция. Това стана ясно от пост в туитър на заместник министър-председателя на Украйна по хуманитарните въпроси Вячеслав Кириленко. Както написа вече британското издание „Метро“, става все по-вероятно Русия да не участва на финала в Киев, което, изглежда, е била и първоначалната цел на страната.

„В Киев не сме съгласни с предложението на организаторите на „Евровизия“ за дистанционно участие на руската представителка  Юлия Самойлова на музикалния конкурс – заяви политикът. – Да излъчим на живо изпълнението на Самойлова по украинските телевизионни канали би било същото нарушение на законодателството ни, както и влизането ѝ в Украйна. Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) трябва да вземе това под внимание.“

По-рано в четвъртък представители на ЕСРТ предложиха нов вариант за участие на Самойлова в конкурса – дистанционно, чрез пряко излъчване на изпълнението ѝ от Москва. Певицата не може да участва в конкурса в Киев, защото Службата за безопасност ѝ наложи забрана за влизане в страната за срок от три години.

Полуфиналите на „Евровизия 2017“ са на 9 и 11 май, а финалът - на 13 май.

"Площад Славейков"