ГЕРБ води пред БСП с 3% дни преди парламентарните избори в неделя. Това са данните от национално представително изследване на "Екзакта рисърч груп". Според агенцията 31,2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а 28,1% ще предпочетат БСП. Следват "Обединени патриоти" – 10,5% ДПС – 7,6%, "Воля" – 6,5%, "РБ - Глас народен" – 4,0%.

Под бариерата за влизане в парламента са  "АБВ - Движение 21" – 2,6%, "Нова република" – 2,6%, "Движение Да, България" – 1,5%. "Не подкрепям никого" събира 2,4%.

Данните показват, че в следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации. При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция. Няма съмнение и в това, че ГЕРБ е партията, около която би било по-лесно при очертаващата се картина да се състави нов кабинет.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания. Данните на „Екзакта” показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

Електорални нагласи за парламентарен вот сред твърдо решилите да гласуват към 22 март 2017 г. (в %)

ГЕРБ – 31.2%

"БСП за България" – 28.1%

"Обединени патриоти" – 10.5%

ДПС – 7.6%

"Воля" – 6.5%

"РБ – Глас народен" – 4.0%

"АБВ - Движение 21" – 2.6%

"Нова република" – 2.6%

"Да, България" – 1.5%

Не подкрепям никого – 2.4%

Вот за други партии, коалиции и независими кандидати – 3.0%

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за „летящ старт” и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

В последните дни на кампанията се регистрира мобилизация сред избирателите на "АБВ - Движение 21" и "Нова република". Този факт оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Електоратът на ДОСТ трудно може да бъде измерен, но някои косвени индикатори сочат, че тази партия може да поднесе изненада в деня на вота. От "Екзакта" уточняват, че провеждат изследвнията си на територията на страната и не отчитат вота от чужбина.

Електоралната прогноза на "Екзакта рисърч" е изготвена на базата на национално представително проучване, проведено в периода 17-22 март 2017 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта рисърч груп”. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.