Изборният ден започва в 7.00 ч. и свършва в 20.00 ч. След този час до гласуване се допускат само избирателите, които чакат пред изборното помещение, като член на комисията събира документите им за самоличност. Гласуването може да продължи не по-късно от 21.00 ч.

В изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се предварителното раздаване на изборни книжа и материали. Забранява се изнасянето на бюлетини от избиратели извън изборното помещение. Не се разрешава присъствие на други лица освен гласуващи в момента избиратели, на разстояние, по-малко от три метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.

Забранява се след попълване на бюлетината и преди пускането в избирателната кутия избирателят да разгъва бюлетината по начин, позволяващ да се види начинът на гласуване. При нарушаване на забраната комисията незабавно обявява бюлетината за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

Ученици и студенти могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучава, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес. Те трябва да представят документ за самоличност, заверена учебна книжка и декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Бюлетината за гласуване е обща и на лицевата страна съдържа:

1. наименованието и номера на изборния район;

2. пълното и/или съкратеното наименование на партията или коалицията, посочено в заявлението/ за регистрация, или наименованието "Инициативен комитет", като абревиатурата за партия се изписва с "ПП", а за коалиция - с "КП";

3. квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет;

4. кръгчета с изписани в тях поредни номера, броят на които отговаря на удвоения брой на мандатите в съответния изборен район, за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ предпочитанието (преференцията) на избирателя за кандидат от кандидатска листа на партия или коалиция; номерът, изписан във всяко отделно кръгче, означава поредният номер, с който е регистриран кандидатът в кандидатска листа на партия или коалиция;

5. квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписано "Не подкрепям никого".

Редовете на отделните партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с плътна черна хоризонтална линия. На гърба на бюлетината се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия. Извън страната се гласува само с бюлетина за партии и коалиции.

Избирателят удостоверява самоличността си пред председателя или член на комисията. В случаите, когато личният (зелен) паспорт или личната карта са с изтекъл срок, повредени, унищожени, изгубени или откраднати или в процес на издаване, избирателят се допуска до гласуване, ако представи удостоверение за издаване на лични документи.

След като бъде допуснат до гласуване, избирателят получава хартиена бюлетина от член на секционната избирателна комисия, който я откъсва от кочана с бюлетините непосредствено преди предаването и я подпечатва с печата на комисията. С получената бюлетина избирателят отива в кабината да гласува. В кабината може да има само един избирател.

Избирателят гласува, като:

1. поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа знак "Х" или "V", който изразява по еднозначен начин неговия вот;

2. ако желае, поставя в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният от него кандидат от избраната от него листа на партия или коалиция, знак "Х" или "V", който показва по еднозначен начин неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат;

3. сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак за партия, коалиция или инициативен комитет или предпочитание (преференция);

4. излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията.

Членът на комисията сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия. При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението.

Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен. Забранява се върху кочана да се вписват специални символи като букви, цифри или други знаци.

Избирател, който сгреши при поставянето на знака, изразяващ неговия вот, може да върне сгъната сгрешената бюлетина на секционната избирателна комисия и да получи нова бюлетина за гласуване от същия вид. Това право се предоставя на избирателя само веднъж.