Португалия бе буквално на секунди от конфузно ранно отпадане на мондиала в Бразилия, когато Кристиано Роналдо центрира брилянтно при последната атака на "мореплавателите" срещу САЩ и Варела заби ефектно с глава за 2:2. Така португалците запазиха нищожни шансове в "желязната" група "Г", а янките не успяха да се класират предсрочно и ще имат тежък сблъсък с Германия.

Вече за всички е ясно, че Роналдо играе в най-добрия случай на 50 процента от възможностите си. Той страда от контузия в коляното. В щаба на тима му опитват да заблудят журналисти и съперници, че нямало нищо сериозно в това как звездата налага с лед коляното си след всяка тренировка. На терена обаче истината се вижда. Въпреки проблемите си обаче голмайсторът на "Реал" винаги е заплаха и миналата нощ го доказа.

Двубоят в тежките условия на "Арена ди Амазония" протече много интересно. Луиш Нани даде аванс на Португалия след грешка в защитата на американцитте още в 5-ата минута. В 63-тата Джърмейн Джоунс изравни с хубав далечен удар, а в 82-рата Клинт Демпси доведе нещата до пълен обрат! При този резултат САЩ вече виждаше осминафинала, а Португалия - как стяга куфарите. Шансовете на Роналдо и компания и сега не са големи заради лошата голова разлика, но ги има на теория. 

Временно класиране

1. Германия    6:2  4

2. САЩ            4:3  4

3. Гана             3:4  1

4. Португалия  2:6  1

В последните мачове в четвъртък - и двата от 19:00 часа, играят САЩ - Германия и Португалия - Гана. Равенство устройва лидерите в класирането.

А от днес започват последните двубои в групите от първата фаза на световното. Ще приключи надпреварата в групите "А" и "Б". Срещите са по едно и също време. От 19:00 са двубоите Австралия - Испания и Холандия - Чили. Тук всичко е ясно, остава само "лалетата" и чилийците да решат кой ще е първи и кой втори. А това е огромно значение, тъй като този квартет се преплита с бразилския.

Развръзката там ще започне в 23:00 с мачовете Камерун - Бразилия и Хърватия - Мексико.