Асоциация "Прозрачност без граници" преброи 13 най-чести нарушения, за които гласоподавателите трябва да внимават в изборния ден в неделя. Призивът е ако избирател засече някое от тях - да подава сигнал в МВР, прокуратурата или в районната избирателна комисия.

От асоциацията припомнят, че кандидатите за народни представители не могат да присъстват в изборните помещения и това би било нарушение на Изборния кодекс. Забраната е валидна и за представители на местната власт. Членовете на секционните комисии и застъпниците на партии и коалиции трябва да носят обозначителни знаци.

Друго възможно нарушение е организираното извозване на ибиратели - ако засечете подобна практика трябва да сигнализиране органите на реда. 

"Събирането на лични карти и изготвяне на списъци с данните на избиратели трябва да бъде докладвано в МВР", казват още от "Прозрачност без граници".

И припомнят, че разкриването на тайната на вота в изборното помещение също е изборно нарушение, както купуването на гласове и отправянето на заплахи към избратели с цел да се повлияе на избора им. Нарушение са и опитите да се предлагат и материални облаги срещу определен вот - хранителни продукти, дърва за огрев и т.н. Предупреждението е заради засечени подобни случаи на предишни избори, както и в президборната кампания, която приключва днес. 

От асоциацията призовават още гражданите да бдят дали членовете на секционните избирателни комисии си вършат работата.

МВР пусна и телефонна линия, на която гражданите могат да подават сигналите си - 982 2232. Сигнали се приемат още чрез факс 982 5646 и по e-mail: izbor@mvr.bg.