Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е предупредил САЩ, че с говоренето си в полза на "Брекзит" могат да доведат до разпад на ЕС, а оттам - до война на Балканите, пише "Файненшъл таймс".

Той доверява пред британския всекидневник, че при срещата си американския вицепрезидент Майк Пенс в Брюксел през февруари му е казал: "Не казвайте това, не канете други да напуснат, защото, ако Европейският съюз се разпадне, в Западните Балкани ще имате война".

Според Юнкер, ако Албания, Босна и Херцеговина и Македония изгубят европейската си перспектива, между тях ще избухне конфликт.

Председателят на Комисията казва също, че говоренето на Тръмп за "Америка първо" плаши европейците и че за първи път в следвоенната история президент на САЩ създава впечатлението, че не се интересува от европейските дела.

Юнкер възнамерява да посети Вашингтон идния месец, но още няма потвърдена среща с Тръмп. 

“Опитват се да я уредят, но той има други приоритети", казва председателят на Комисията. "Между другото, той не разбира нищо от Европа. Говорил е с (председателя на Европейския съвет Доналд) Туск по телефона и си мислел, че говори с мене“.

В интервю за Би Би Си в петък Юнкер изчислява, че сметката на Обединеното кралство да напусне ЕС ще бъде 58 милиарда евро.

"Изчислихме сбора от задълженията на Обединеното кралство. Фактурата трябва да бъде платена", казва той.

ЕС ще преговаря с Великобритания по "приятелски и честен начин", добавя председателят на Комисията.