Нападението в сряда в Лондон бе извършено с една от новите любими тактики на терористите - врязване с кола в тълпата.

През юли 2016 г. терорист в Ница се вряза с камион в тълпа от хора, празнуващи Деня на Бастилията на Френската Ривиера, като уби 84-ма души. А през декември мъж влезе с камион на коледен базар в Берлин и уби 12 души.

В Лондон кола връхлетя пешеходци на моста "Уестминстър", като уби най-малко двама души и рани десетки. След това нападателят намушка полицай пред входа на парламента, преди да бъде застрелян.

Специалисти твърдят, че последният инцидент е част от възникващия метод на нападения с използването на обикновени, вскекидневни инструменти, но извършен на места, които със сигурност привличат вниманието на света.

"Терористите разчитат, че много хора ще гледат и това може да бъде по-добре, отколкото много хора да умрат - заяви Франк Фоули, експерт по тероризма в Отдела за проучване на войните към лондонския Кралски колеж. - Този човек, изглежда, е избрал сравнително елементарни оръжия и, доколкото знаем, нямаше взрив. Но те атакуваха много знаменити цели - парламента и моста "Уестминстър", и така веднага напълниха страниците на медиите. Всяка телевизионна програма в Европа и Америка ще излъчва това днес и утре."

Експерти по тероризма във Великобритания заявиха, че нападението в сряда бележи и края на относителния успех на страната в предотвратяването на подобни атаки, най-вече в сравнение с Франция и Белгия.

"Във Великобритания напоследък бе относително спокойно", заяви Стивън Хюит, който изследва следенето и борбата срещу тероризма в Бирмингамския университет.

Той каза, че "забележителни изключения са самоубийствените атентати на 7 юли 2005 г. в центъра на Лондон, убийството на британския войник Лий Ригби през 2013 г. и убийството на лейбъристката депутатка Джо Кокс през миналата година."

С този камион тунизиецът Мохамед Лауайедж-Булел прегази 84-ма души в Ница.

Хюит изтъкна, че силата на британската защита се дължи на опита на полицията и службите за сигурност, както и на дългогодишния опит за справянето с тероризма, датиращ от времето на активността на Ирландската републиканска армия (ИРА).

"Трудно бихме твърдели, че това е ескалация - смята той. - Това наистина е нещо рядко във Великобритания. Това всъщност е нещо изненадващо, то не се е случвало тук преди."

Строгите правила за притежаване на огнестрелното оръжие във Великобритания в сравнение със САЩ, където такива нападения стават често, намалява размаха на възможното насилие, смята Хюит.

"Ние живеем в страна, където има строги закони за контрол на оръжията, обратното на САЩ, където един човек, сдобил се с оръжие, често по легален път, може много бързо да убие много хора и да причини големи щети", допълни експертът.

С този камион бе извършена касапницата на коледния базар в Берлин.

Разбира се, винаги съществува риск от нападения с по-малък ефект и е безкрайно трудно той да бъде намален.

"Как ще спрете някого, който кара кола по улицата и тъкмо е решил да връхлети с нея пешеходците?", попита Хюит.

Отговорът на този въпрос става все по-жизнено важен през последните няколко години, след като терористите започнаха да променят тактиката. В миналото фокусът бе върху върху мащабните зрелищни атентати с участието на много хора и след щателна подготовка. Напоследък обаче групировки като "Даеш" ("Ислямска държава") и "Ал Кайда" призоваха за по-спонтанни терористични актове с всички възможни средства. И тези групировки показаха потенциала на автомобилите не като коли бомби, натъпкани със забележими експлозиви, а като непредвидими оръжия за газене.

Още през 2010 г. йеменският клон на "Ал Кайда" насърчаваше използването на камиони като оръжие. Официалното ѝ списание "Инспайър" ("Вдъхновение") публикува статия, озаглавена "Най-модерната косачка", призоваваща последователите да използват камионите като "машини за косене не за да косят трева, а да покосят враговете на Аллах". Статията от три страници включва съвети как да бъде постигнат максимален брой жертви, кои са най-подходящите превозни средства за използване и снимка на парад за Деня на благодарността в САЩ, който е отбелязан като "отлична цел".

Във видеопослание през 2014 г. Абу Мухамад ал Аднани - главният говорител на "Даеш", заяви на аудиторията:

"Ако не сте в състояние да намерите самоделно взривно устройство или куршум, набележете си неверник американец, французин или от някой от техните съюзници. Разбийте му главата с камък или го заколете с нож, или го прегазете с вашата кола, или го хвърлете надолу отвисоко, или го удушете."

Броят от ноември 2016 г. на сп. "Румия" на "Даеш" изтъкваше каква добродетел е използването на големи товарни камиони с цел причиняване на "кървава баня".

"Достигнахме до етап, когато терористичните организации искат да създадат обстановка, в която те могат да ударят навсякъде по всяко време, като използват всякакви методи - каза пред мои колеги европейски представител по сигурността. - Клиповете и посланията срещу Франция и други европейски страни бяха публикувани в редица платформи в социалните медии с посланието "използвайте всичко за убиване, дори коли."

-----

* Айзък Стенли-Бекер е репортер, а Аманда Ериксън - коментатор. И двамата са журналисти във в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.