Републиканците не успяха да съберат нужните гласове за отмяната на "Закона за достъпно здравеопазване", познат като "Обамакеър" и замяната му с новия им законопроект, одобрен от президента Доналд Тръмп. 

Това ги принуди да оттеглят проекта от Камарата на представителите, долната камара на американския Конгрес. Вчера също имаше опит за гласуване, но и то бе блокирано.

Както консервативни, така и умерени сред десните в САЩ не се съгласиха да подкрепят творчеството на Пол Райън - авторът на новия здравен план на Републиканската партия. След провала на вота той тръгна към Белия дом, за да съобщи на Тръмп за поредното му бламиране. Замяната на "Обамакеър" бе едно от ключовите обещания на президента.

"Не може да се преструваме и да кажем, че това е победа за нас", призна представителят на Северна Каролина Марк Уолкър, и добави, че това е "добър момент" за демократите.

Законопроектът не спечели консервативните представители, които искаха пълно премахване на стария закон, и умерените, които взеха насериозно анализа на Бюджетния офис на Конгреса, според който проектът би оставил 24 милиона американци без здравна застраховка.