Юношеският национален отбор по футбол до 19 години постигна престижна победа за българския футбол - 2:1 срещу Франция, при това на терена на "петлите", в град Блоа. Близо 24 години след триумфа на 17 ноември 1993 г., отново надвихме французите, пък било то и за юноши.

Двубоят бе от група 5 на Елитния квалификационен кръг за европейското в Грузия това лято. Другите два отбора в групата са Босна и Херцеговина и Израел.

В 14-ата минута футболистът на "Славия" Калоян Кръстев откри резултата със страхотен удар с глава под напречната греда. Малко след това Георги Русев от испанския "Елче" едва не удвои резултата.

До края на полувремето вратарят Даниел Наумов ("Лудогорец") отрази удари Дайо Упамекано ("Ред Бул" Лайпциг), един от младите таланти на френския футбол.

В 56-ата минута Тонислав Йорданов (ЦСКА-София) удвои, отново с глава - 2:0 за България. В 66-ата Диаби ("Пари Сен Жермен") намали резултата.

Малко след това Упамекано бе изгонен заради втори жълт картон. Макар и с човек по-малко, французите продължиха да атакуват бясно. Българската защита обаче се справи на ниво. 

В 90-ата мин и Бутоба напусна терена преждевременно заради жълти картони.

Тимът на Франция беше европейски шампион в тази възраст, но преди последните мачове в групата в понеделник загуби и теоретичен шанс за класиране, тъй като натрупа две поражения. В първия си двубой "сините" отстъпиха с 0:2 пред Босна. Тогава "лъвчетата" направиха 1:1 с Израел. Такъв е резултатът и в сблъсъка между босненците и евреите.

Така на 27 март България и Босна ще играят своебразен финал за първото място, което единствено осигурява визи за Грузия. Нашите ще гонят единствено победа, тъй като равенство облагодетелства съперника.

Израел има 2 точки и само теоретичен шанс за класиране.

Този юношески национален отбор на България срази през ноември м.г. Португалия и Дания в първия етап квалификации на родна земя.