Къде мога да гласувам?

За изборите на 26 март избирателни секции ще има в българското посолство в Берлин, в Генералното консулство в Мюнхен, в консулството във Франкфурт на Майн, както и в бюрата на почетните консули в Хамбург, Дармщат, Мюнстер, Магдебург и Щутгарт. Секциите ще бъдат отворени от 07:00 до 20:00 часа местно време

Имам ли право да гласувам?

Имате право на глас, ако сте български гражданин, навършили сте 18 години, не сте поставени под запрещение и не изтърпявате наказание лишаване от

свобода.

Какви документи трябва да представя?

В изборния ден трябва да представите валиден документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта, ако сте военнослужещ). В случай че срокът за валидност на документа Ви за самоличност е изтекъл, можете да гласувате, ако представите както изтеклия паспорт или лична карта, така и удостоверение от дипломатическото или консулското представителство на България, че сте подали заявление за издаване на нов документ за самоличност. Не можете да гласувате с временен паспорт.

Фигурирам ли в списъците?

Ако сте български гражданин и гласувате в избирателна секция извън страната, но не сте вписани в списъка за гласуване извън страната по чл. 33, ал. 1 от ИК, в самия изборен ден трябва да подадете декларация (Приложение №22-НС от изборните книжа).

За да фигурирате в списъка за гласуване, трябва предварително да сте подали заявление за секциите в посолството на България в Берлин, в Генералното консулство в Мюнхен, в консулството във Франкфурт на Майн, както и в бюрата на почетните консули в Хамбург, Дармщат, Мюнстер, Магдебург и Щутгарт. На интернет-страниците на МВнР и на ЦИК можете да проверите дали сте включени в списъка за гласуване.

Къде мога да намеря повече информация?

Подробна информация за организацията и провеждането на изборите можете да намерите на интернет-страницата на Министерството на външните работи (в рубриката „Парламентарни избори 2017”), както и на страницата на Централната избирателна комисия: www.cik.bg.

Препечатваме статията от Дойче веле.