Държавните и правителствените ръководители на 27 държави-членки на Европейския съюз подписаха днес в Рим декларацияпотвърждаваща единството на съюза и заявяваща, че държавите му ще се движат в една и съща посока, но с различни скорости, "където е необходимо".

В италианската столица лидерите отбелязаха 60-годишнината от подписването на Римския договор, който през 1957 г. слага началото на Европейската икономическа общност, предшественичка на днешния ЕС.

"ЕС не е лозунги, процедури, регламенти. EС гарантира, че свободата, достойнството, демокрацията, независимостта не са повече мечти, но всекидневна реалност",  каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Европа като политическо тяло или ще бъде единна или няма да я бъде изобщо. Само обединена Европа може да бъде суверенна Европа".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подписа декларацията с писалката, с която министър-председателят на родния му Люксембург е подписал Римския договор на 25 март 1957 г. в същата зала на Капитолийския хълм, където се състоя днешната среща.

"Има подписи, които траят", каза той.

"Да, драги приятели, трябва да сме по-горди от Европа", каза още Юнкер. "Успяхме да дадем на този континент траен мир. Успяхма да дадем на този континент единна валута, нещо, на което никой, дори ние самите, не мислехме, че сме способни. Създадохме най-големия вътрешен пазар в света. Успяхме с огромно усилие на волята на народите от Централна и Източна Европа да обединим с мирни средства европейската история и география, велико постижение на последните десетилетия. И го направихме, да, с това търпение, тази воля, това постоянство, тази решимост, която изискват дългите преходи и големите амбиции".

Британската министър-председателка Тереза Мей не присъства. Очаква се в сряда тя да изпрати в Брюксел писмо, с което да започне процедурата на излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Президентът Румен Радев подписа Римската декларация от името на България.

Привърженици и противници на ЕС са насрочили за днес демонстрации в Рим. Мерките за сигурност са повишени след атентата в Лондон в сряда, който взе четири жертви.

Заедно, но с различни скорости

"С още повече единство и солидарност помежду ни и със спазване на общите правила ще направим Европейския съюз по-силен и по-устойчив", пише в декларацията. "Единството е необходимост, но то е и нашият свободен избор. Поотделно бихме били изхвърлени встрани от глобалната динамика. Да бъдем заедно е най-добрият начин да влияем на тази динамика и да отстояваме нашите общи интереси и ценности".

"Ще действаме заедно, ако е необходимо с различни темпове и интензивност, но ще се движим в една и съща посока, както сме правили преди, в съответствие с Договорите и като държим вратата отворена за онези, които желаят да се присъединят на по-късен етап. Съюзът ни е неразделен и неделим", се казва още в нея.

В четири конкретни точки на документа лидерите се обявяват за по-сигурна и безопасна, просперираща и устойчива, социална и  по-силна на световната сцена Европа.

Под това те разбират сигурни външни граници, "отговорна и устойчива" миграционна политика, борба с тероризма, развит единен пазар и по-силна обща валута, завършен икономически и валутен съюз, "където енергията е сигурна и достъпна и околната среда е чиста и безопасна".

Специални пасажи са отделени на "социална Европа" и на ангажимента на ЕС "да засили своята обща сигурност и отбрана".

Кохезията (политиката за социално-икономическо сближаване), на които България държи особено заедно с останалите страни от Централна и Източна Европа, фигурира на две места в текста на декларацията.

Лидерите отбелязват, че върху руините от две световни войни Европа е създала "неповторим Съюз с общи институции и непоклатими стойности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие".

Те признават, днешният ЕС е "изправен пред безпрецедентни глобални и вътрешни предизвикателства: регионални конфликти, тероризъм, все по-голям миграционен натиск, протекционизъм и социални и икономически неравенства".

Вчера  Европейската Комисия подчерта, че Римската декларация "отбелязва началото на един процес".

След днешната среща на върха в Рим Комисията ще представи серия документи за размисъл по ключови въпроси за Европа:

- развитие на социалното измерение;

- задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз;

- извличане на ползи от глобализацията;

- бъдещето на европейската отбрана;

- бъдещето на финансите на ЕС. 

В реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент през септември 2017 г. Юнкер ще доразвие тези идеи, по които среща на върха на ЕС се очаква да приеме първоначални заключения през декември 2017 г., съобщи Комисията.

Това  ще рече, че работата по осъществяването им ще започне преди началото на следващия политически цикъл в ЕС с  изборите за Европейски парламент през юни 2019 г. По договор дотогава трябва да са приключени и преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.