Днес, 23 юни, е ден на национален траур в памет на жертвите на бедствието във Варна и Добрич. В петък, 20 юни, 15 души загинаха в източната част на страната, след като пороен дъжд предизвика наводнения. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

11 души загинаха във Варна, където квартал "Аспарухово" се превърна в смъртоносен кален басейн. Три са жертвите в Добрич, един се удави в Димитровград. Градове и курорти бяха блокирани напълно от пороя.

700 000 са вече дарителските смс-и, изпратени в помощ на пострадалите и близките на загиналите. В Аспарухово се събраха и над 700 доброволци, които помагат на местните с разчистването на квартала. 

Във Варна от 11 ч. ще започне заукопойна молитва за загиналите, водена оот Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Варненската митрополия ще отвори своя дарителска сметка. На молитвата ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Всеки може да прати кратко съобщение DMS VARNA на номер 17 777. Цената е 1 лв. без ДДС за всички мобилни оператори. Кампанията е подкрепена от БНТ, БНР, Нова тв и bTV.

Както от страната, така и от чужбина дарения могат да се превеждат и на сметка:

IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7
Име: ФПББ
Основание: наводнение 2014

Те няма да бъдат таксувани с входящи такси.