Точно на днешния ден преди 70 години в предградие на Лондон се ражда Реджиналд Кейт Дуайт. Не сте чували подобно име? С право. Всички го знаем като Елтън Джон, велик изпълнител и пианист.

На пианото сяда едва 4-годишен и сам се учи да свири. Мечтае за кариера като поп изпълнител. С възрастта влиза в конфликт с баща си, пилот от кралските ВВС. На 17 години напуска училище и основава своя банда. Така от Реджиналд Кейт Дуайт се преименува на Елтън Херкулес Джон.

Той отдавна доказа, че няма възраст за попизпълнителите. Дори и на младини е правил музика за възрастни и така е убедил слушателите си, че не съществува налаганият навремето европейски феномен – поп за млади, сериозна музика за останалите.

Може би не е случайно, че истинската му кариера тръгва в САЩ. Прочува се обаче преди това в Европа, където са издадени първите му седем албума. От 1972 г. прави записите си във Франция, там данъците са по-ниски, отколкото в родната Великобритания. През 1974 г., пет години след дебютния си албум «Empty Sky», вече е в САЩ. Пак заради пресметливостта си – в Щатите хонорарите за културни прояви са най-високите в света. Твърде скоро се сдобива със собствена къща в Лос Анджелис.

Душевната имиграция в САЩ за Елтън Джон започва още през 1970 г. с третия албум «Tumbleweed Connection», в който доминира соул аранжиментът.

В САЩ открива духовната си родина. Една страна, в която, за разлика от Европа, попът винаги се е приемал като музика за възрастни. Поп дори в блуса, госпел и кънтри принадлежат на историята на САЩ и не се приемат като забавна музика.

Така се раждат неговите незабравими хитове «Rocket Man», «Nikita» и «Candle in the Wind», вариант на която изпя през лятото на 1997 г. в Уестминстърското абатство по време на опелото на принцеса Даяна, загинала в автомобилна катастрофа н Париж.

Слушаш ли и днес изпълнения на Елтън Джон, винаги се чудиш колко енергия влага в тях.

Сам признава в интервю за щатското радио NPR:

«На сцената винаги съм бил в еуфория, имах топето да правя страхотно шоу. В живота си обаче не съм уравновесен. Кокаинът беше наркотикът, който ме отключи, така се приучих да говоря с публиката.»

Признава, че през 80-те години на миналия век е бил в плен на дрогата, докато мнозина от приятелите му си отиват от този свят, покосени от СПИН:

«Въпреки това не промених начина си на живот, това е най-кошмарното при зависимостта.»

През 1990 г. той губи близък приятел и решава да започне лечение:

«Бях просто един хомосексуалист. Прозрях, че имах само две възможности – или ще умра или ще живея, реших да е второто.»

Елтън Джон се ангажира в борбата срещу СПИН.

Първият му брак е от 1984 г., когато минава под венчило с германската майсторка на тонтехниката Ренате Блаел. Отдавна е публична тайна, че е бисексуален. Бракът е разтрогнат 4 години по-късно. Елтън Джон признава:

«Тя е най-елегантната жена, която някога съм срещал, но не ми е било писано дълго да съм с нея. Живеех в лъжа.»

От 1993 г. Джон живее с мъжа на сърцето си Дейвид Фърниш. Двамата сключиха брак през 2014 г., когато това във Великобритания стана възможно. Днес те живеят в Лос Анджелис с двамата си синове, износени от «майки под наем».

«Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще имам такъв прекрасен живот с двама страхотни синове, щях да му отвърна, че е превъртял», каза наскоро Елтън Джон.

Той прекъсна световното си турне между Тексас и Бразилия, за да отпразнува днес 70-ия си рожден ден.

Според статистиката е продал над 250 милиона диска, състоянието му възлиза на 278 милиона паунда (320 милиона евро).