Да благодарим на членовете на комисии и полицаите, които осигуряват сигурността на нашия град. Благодарение на тях можем днес свободно да изразим волята си.

Гласувах, разбира се, с надеждата на всички българи за една  по-добра модерна просперираща България. Това зависи от всички нас.

Това каза президентът Румен Радев, след като даде гласа си днес след 10 ч. Той подчерта, че "правителството е взело всички мерки" и е убеден, че изборите ще протекат спокойно.

След всички престрелки между партиите и тежки обвинения аз се надявам, че те ще проявят разум и национална отговорност - каза той по повод съставянето на бъдещото правителство. - И дори с цената на компромиси, които са неизбежни в тази обстановка, ще имаме възможно най-бързо съставяне на правителство.

Готов съм да извърша възможно най-бързо всички действия по чл. 99 от конституцията.

Той каза, че след изборите ще коментра "не само Турция", а и други въпроси, касаещи и други държави.

Борисов дойде да гласува с шикозен ретро мерцедес. Снимки Веселин Боришев

 

Гласувах за стабилна, предвидима, единна България.

Това каза лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, след като гласува малко преди 10 ч.

Той отклони темата към снощния мач срещу Холандия:

Да мине днес и така нацията да бъде единна като един човек. Така, както никой не очакваше снощи - просто ги размазахме, и то с игра, холандците. Аз мисля, че българите сме такива – когато ни подценят, вкарваме най-много.

Той каза, че е така предпазлив, защото преди са сезирали ЦИК за негови думи и затова просто пожелава успех.

Да упражнят правото си на глас и най-вече от утре народът да бъде единен - това си пожелавам сам!

Ако днеска българите отредят ние да управляваме, следващите дни ще си говорим за Турция доста – много неща трябва да се направят. Това от утре – и от Европа, и от Турция. И компромиси, и много неща, които да запазят мира и спокойствието.

Този тон, тези действия са пагубни първо за България. Те са големи държави, ние сме на границата... Но българите днеска трябва да изберат кой да води политиката в тази посока - нека им дадем това право.

Футболната тема развълнува и служебния премиер Огнян Герджиков.

Вчера победихме Холандия - все пак една футболна сила - с 2:0, което е чудесен старт за изборите - каза Герджиков. - Освен това за какво гласувах – за нещо по-добро. Дано наистина нещата вървят по-добре.

Има много хора, които са черногледи, които непрекъснато решават, че нищо не става – че ние сме от зле по-зле. Нека погледнат 20 години назад какви бяха заплатите, как се живееше и в крайна сметка ще видят, че разликата е огромна. Надявам се, че ще изберем нещо по-добро от предишното, каза Герджиков.

На въпрос - ако не се състави стабилно правителство, ще има ли отговорността да остане на поста, той каза: "Ще трябва да имам."

Герджиков обясни, че не може да оставя "нещата по средата", но силно се надява да имаме редовен кабинет.

Гласувах за промяна, сигурност на границите и в домовете ни и за справедливост.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова веднага след като гласува.

Всяко дете да може да се образова, всеки човек, който има нужда, да може да се лекува, малкият и средният бизнес да могат да работят спокойно без натиск. Повече българи да имат работа и с по-високи доходи.

Хората да са спокойни по домовете им и да са спокойни, че няма да ги нападат и обират. Младите да раждат и да отглеждат децата си в България. Тоест промяна в живота ни, сигурност на границите и вътре в страната, справедливост и да не се дава възможност на никоя държава, независимо дали от изток, запад или юг, да влияе на нашите вътрешни работи.

Очаквам висока избирателна активност и е хубаво, че хората упражняват гласа си, допълни председателката на БСП.