СИМОНА РУСЕВА

“Давам ти последен шанс, Знам, къде се намираш. Не ме карай да върша групости. Ще те намеря.”

Такъв заплашителен есемес е изпартил Делян Пеевски на Цветан Василев миналия вторник. По това време Василев се е намирал по бизнес дела във Виена. Заплахата със смърт, идваща от бившия му бизнес пратньор, го е принудила да остане в австирйската столица по-дълго от предвиденото.

Това съобщава днес влиятелният австрийски в. “Дер Щандард” в публикация под заглавие “Заплахи за смърт в българския олигархичен спор” и уточняващо подзаглавие “Австрийската федерална криминална служба иска ареста на влиятелния български олигарх и парламентарист Делян Пеевски”.

“Това не е за първи път. На 22 май Василев, един от най-големите, но и най-оспорвани предприемачи в България, е получил телефонно обаждане пак във виенски хотел. Пеевски търсел килър, съобщил позвънилият, чието име е известно. Бившият близнес партньор щял да плати 5 милиона долара за поръчково убийство на Василев”, пише авторът на публикацията Маркус Бернат.

Василев се е обърнал към австрийската Федерална криминална служба във Виена с молба да започне следствие. Тя се е задвижила след втората смъртна заплаха с есемеса. По информация на “Дер Щандард” Трети отдел към криминалната служба – Разследване на организира и обща престъпност, миналия петък се е обърнал към българската прокуратура. Отправена е била молба за издаване заповед за арест на Пеевски.

Очаквайте подробности