Сигналите за купуване на гласове са се увеличи почти двойно спрямо предишните парламентарни избори, а в Кърджали влезе в действие нов принцип - "не е важно кой гласува, а кой брои". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той съобщи, че те са 534, докато на миналите избори са били 374.  Досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 г. са били 59, сега са 73. Според Цацаров до края на гласуването се очаква те да се увеличат още повече. Той съобщи, че е постановена една присъда от 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове в Мездра.

Осем са били обвиняемите лица до тази сутрин. Схемите за купуване на гласове са същите като досега – индивидуално в определени населени места, на определена част от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват, или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули.

Председател на СИК в село Крушовица бе арестуван в Плевен, защото е опитал да купува гласове за една от партиите. По непотвърдена информация е плащал по 30 лева на глас. Разследване на бТВ разкри схема за купуване на гласове във Видинско, в която участват и кандидат-депутати. Схемата е чрез застъпници, а идеята е застъпниците да гласуват за политическата сила и да набират още гласове. Заплаща им се 40 лева и храна, за всеки докаран да гласува се обещават по 30 лева. За да е ясно кои са купените гласове освен номер на партията задължително се отбелязва и конкретна преференция.

В Средец с мярка "подписка" са освободени двама души, за които има данни, че са оказвали и са заплашвали хората да гласуват за определена партия. БНТ съобщи за разкриване тайната на вота в една от секциите в Кърджали.

Районната избирателна комисия в Пазарджик се е самосезирала тази сутрин за разлепени плакати на кандидат за депутат в близост до избирателни секции. Има и постъпил сигнал, че автомобили в град Септември се движат с облепени по тях агитационни стикери.

Председателят на една от секционните комисии в Петрич е неграмотен. Районната избирателна комисия обаче няма законово основание да го отстрани. Сигналът е подаден от останалите членове на комисията.

При обиск на къща в ромската махала в Средец полицаи откриват агитационни материали на една политическа сила и списъци с имена. Сред записаните са и гласоподаватели от други общини.

В Кърджали имаше отвод и подмяна на членове на секционни комисии - над 1000 души. Натиск и междупартиен пазарлък са неофициалните версии. Според тях щабове на различни партии се споразумяват да сложат уж от името на конкурента свои хора в комисиите и така да ги овладеят в името на принципа "не е важно кой гласува, а кой брои".

В ЦИК към 13 часа са постъпили 44 жалби и сигнали, като повечето са за нарушения в организацията на работа на секционните избирателни комисии, нарушения при упражненяване право на глас, предизборна агитация.