СИМОНА РУСЕВА

“Давам ти последен шанс. Знам, къде се намираш. Не ме карай да върша глупости. Ще те намеря.”

Такъв заплашителен SMS е изпратил Делян Пеевски на Цветан Василев миналия вторник. По това време Василев се е намирал по бизнес дела във Виена. Заплахата със смърт, идваща от бившия му бизнес партньор, го е принудила да остане в австрийската столица по-дълго от предвиденото.

Това съобщава днес влиятелният австрийски в. “Дер Щандард” в публикация под заглавие: “Заплахи за смърт в българския олигархичен спор” и уточняващо подзаглавие: “Австрийската федерална криминална служба иска ареста на влиятелния български олигарх и парламентарист Делян Пеевски”

“Това не е за първи път. На 22 май Василев, един от най-големите, но и най-оспорвани предприемачи в България, е получил телефонно обаждане пак във виенски хотел. Пеевски търсел килър, съобщил позвънилият, чието име е известно. Бившият бизнес партньор щял да плати 5 милиона долара за поръчково убийство на Василев”, пише авторът на публикацията Маркус Бернат.

Василев се е обърнал към австрийската Федерална криминална служба във Виена с молба да започне следствие. Тя се е задвижила след втората смъртна заплаха с есемеса. По информация на “Дер Щандард” Трети отдел към криминалната служба – “Разследване на организираната и обща престъпност”, миналия петък се е обърнал към българската прокуратура. Отправена е била молба за издаване заповед за арест на Пеевски.

“Дер Щандард” е поискал потвърждение от криминалната служба, но нейният говорител Марио Хежл е отговорил: “Не даваме информация за следствия, които не са публични.”

“Въпреки това изглежда Виена се е намесила в битката между двамата крупни предприемачи от балканската държава, при която става въпрос за нещо повече от спора за непогасени кредити в размер на трицифрено число в милиони евро: газовия проект “Южен поток”, независимостта на българското правосъдие,  забъркването на българските правителства в многото успехи по получаването на обществени поръчки и приватизации на двамата предприемачи”, пише авторът на публикацията.

Десет години партньори

Пеевски и Василев бяха партньори в продължение на 10 години, припомня Бернат. Техните строителни фирми са участвали в надпреварата за получаване на обществена поръчка за изграждането на “Южен поток” и на 27 май са я получили.

“Но тогава Пеевски вероятно е получил контрола върху дяловите участия на Василев”, пише Бернат и цитира Василев: “Бях сляп. Сега плащам цената.”

Авторът припомня и труса от миналата седмица в Корпоративна търговска банка и поставянето й под наздора на БНБ. Той бил предизвикан от медийната кампания на вестниците, собственост на майката на Пеевски – Ирена Кръстева, както и от разследването от страна на Софийската прокуратура. За оздравяването на банката били необходими 750 милиона евро.

Според “Дер Щандард” Василев попаднал на мушката на неправителствени организации и на медии заради мащаба на участията си – от лозови масиви до мобилни телефони, бензиностанции и строителство. До въвеждането на квота от страна на правителството негови кредитополучатели били държавни енергийни предприятия.

Изданието припомня избора на Пеевски за кратко начело на ДАНС и надигналите се по този повод през юни м. г. протести, продължили половин година.

“Депутатът опровергава, че имал влияние върху правосъдната система, каквото му било приписвано от медиите. Пеевски твърди, че и Василев го е поръчал. Трима заподозрени бяха арестувани и отново освободени”, припомня Маркус Бернат.

Прокуратурата в България отрече да е получила искане за задържането на депутата от ДПС.

"Ако такова искане има, то трябва да дойде в МВР или в Софийския градски съд", коментираха от офиса на Сотир Цацаров.

Това е втори скандал, свързан с личната неприкосневонст на Делян Пеевски или Цветан Василев.

В четвъртък - 12 юни, след мащабна акция, която после се оказа, че е по инициатива на МВР, прокуратурата образува проверка срещу трима приближени на Василев, които пък щели да убиват Делян Пеевски. Формулировката бе най-тежката възможна - "опит за убийство", но още в събота - 14 юни, съдът освободи Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев без никаква мярка за неотклонение.

В сряда - 18 юни, главният прокурор Сотир Цацаров призна, че по проверката няма нито едно доказателство, което да сочи към опит за убийство. Той призна, че държавното обвинение е сгрешило. Все пак прокуратурата се отказа само да обжалва мярката за неотклонение на тримата, но още не е свалила обвиненията срещу тях.