Разпределението на 240-те места в 44-тия парламент, ако в него влязат 6 партии, според осреднените данни на "Алфа рисърч" и "Галъп Интернешънъл" би изглеждал така:

ГЕРБ взимат 87 места, БСП - 76. ДПС и "Обединените патриоти" ще бъдат с равен брой мандати - по 26. Следват депутатите от "Воля" - 14 на брой. Ако "Реформаторски блок-Глас народен" влезе в Народното събрание, ще има 11 депутати.

Можете да видие разпределението на депутатските мандати в пълен размер ТУК.

Данните са предварителни и не отчитат вота в чужбина, тъй като там не е правен екзитпол. Според първоначални данни зад граница са гласували около 80 000 българи и разпределението на този вот би могъл да доведе до леки размествания в бройките.

Първият извод от тези данни е, че двупартийна коалиция не е възможна - освен ако тя не е между ГЕРБ и БСП, но и двете партии са категорични, че такъв сценарий засега няма.

С кого ГЕРБ може да има мнозинство?

ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат общо 113 гласа - тоест едва 8 гласа не стигат за мнозинство. Ако "Реформаторски блок-Глас народен" са част от 44-тия парламент и се повтори управляващото мнозинство от предишния мандат - то броят на депутатите става 124 - тоест мнозинство над 121 гласа, но доста крехко.

Ако съм това се прибавят депутатите на Веселин Марешки, мнозинството става от 138 души, коалицията е четворна и балансът в нея вероятно няма да е никак лесен.

С кого БСП би имала мнозинство, ако ГЕРБ не успее с кабинет?

Ако ГЕРБ като първа политическа сила на изборите не успее да формира правителство с първия мандат, то на ход ще е БСП. Тяхната задача в търсене на партньори за мнозинство от 121 обаче изглежда по-трудна при тези прогнозни данни.

БСП и "Обединените патриоти" имат общо едва 102 парламентарни гласа според прогнозното разпределение към момента. Същата е сметката при коалиция БСП - ДПС - 102-ма депутати. Ако към левицата и патриотите се присъедини трета сила - "Воля", например, пак няма мнозинство - броят на депутатите на трите сили е 116 души. От данните излиза, че БСП има шанс да управлява само в четворен формат - като прибави и ДПС като партньор с техните прогнозни 26 депутати. До момента обаче заявката на лидерката Корнелия Нинова бе, че партията на Ахмед Доган не е предпочитан партньор.

Ако "Реформаторски блок-Глас народен" все пак  не прескочи 4-процентовата бариера, техните прогнозни 11 депутати ще се разпределят между останалите партии и сметката ще е друга. С това ГЕРБ губи един партньор. По време на кампанията обаче гласове от партията на Бойко Борисов говореха и за кабинет на малцинството. 

Все пак реалните резултати от преброяването на гласовете предстоят.