"Бихме искали да поздравим победителите ГЕРБ".

Това бяха първите думи на лидерката на БСП Корнелия Нинова, след като стана ясно, че ГЕРБ е партията-победител на парламентарния вот. 

По думите ѝ обаче "промяната е процес, така че продължаваме заедно да работим за нея".

Въпреки че левицата не успя да спечели вота, Нинова изброи постиженията на партията. А именно - подкрепата е увеличена двойно в сравнение с парламентарния вот през 2014 г., когато БСП взе 505 000 гласа. Второ - в рамките на една година червената партия е повишила подкрепата си три пъти - от 10% на около 30%. Нинова все пак направи уговорката, че окончателните резултати от парламентарния вот още не са ясни. 

Според лидерката на БСП на вота днес партията е препотвърдила изборния резултат от първия тур на президента Румен Радев. 

"Това доказва, че сме на прав път и продължаваме да работим за промяната. Ще изпълняваме обещаното на българските граждани безпрекословно", каза Нинова.

Изпълнителното бюро на БСП е взело две решения в изборната вечер. Едното е, че ако ГЕРБ покани БСП на преговори за съставяне на коалиция, левицата няма да участва - "в политиката има принципи, ние сме алтернатива на ГЕРБ и широка коалиция е невъзможна".

Второто решение на БСП е, че ако победителите в изборите не успеят да съставят правителство, левицата ще се опита да направи такова с втория мандат "в името на стабилността и председателството на България на Съвета на ЕС" в началото на 2018 г.