ГЕРБ е първа политическа сила в 20 области в страната, БСП взе вота в 8, а ДПС е №1 в три региона. Това показват данните от изборните протоколи по избирателни райони, публикувани от ЦИК. Резултатите не са окончателни, но на повечето места са обработени 100% от изборите протоколи, предстои въвеждането на числата отново, ако има грешки.

Партията на Бойко Борисов е на първо място в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Пловдив - град, Пловдив - област, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, трите района в София и в София - област, Хасково и Шумен.

В последния момент партията на Бойко Борисов взе и Перник - разликата с БСП е около 200 гласа в полза на ГЕРБ.

Левицата е първа политическа сила във Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Ямбол, Плевен. 

ДПС взема най-много гласове в Кърджали, Разград и Търговище.

Други партии, взели първенство, няма. По места обаче "Обединените патриоти" печелят третото място за сметка на партията на Ахмед Доган. 

"Воля" на Марешки - трета във Варна

Във Варна първа политическа сила е ГЕРБ, следвана от БСП, като разликата е около 8% - 33 на сто срещу 25 на сто. Тук на трето място е "Воля" на Веселин Марешки, което потвърждава регионалния характер на тази партия. Само във Варна "Воля" взема 11% от вота. Трети са "Обединените патриоти" с 9%, ДПС - 6,21, "Нова република" и "Да, България" са с по 2,5 и 2,6% - тоест дори в голям град като Морската столица не преминават бариерата от 4%. Реформаторите са с още по-лош резултат. 

БСП взе Велико Търново от Цветан Цветанов

В районите, които БСП печели на тези избори, е и Велико Търново - традиционният район на зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на изборния щаб на партията Цветан Цветанов. И на тези избори той беше водач на листата, но този път социалистите са първа политическа сила с близо 4% разлика - 33,85% за БСП срещу 30,14% за ГЕРБ при 100% обработени протоколи. Следват патриотите и ДПС с по 11 и 6,4% от вота. "Воля" е след тях над бариерата.

Изненада вероятно ще има и в Плевен, където БСП се връща начело на политическата таблица, макар и със символична преднина.

Какво стана в Кърджали и ще има ли БСП мандат?

ДПС най-вероятно ще загуби 1 от 4-те депутатски мандата, които до момента имаше в Кърджали, макар че отново печели изборите там с над 45% от вота. Причината да се стигне до 1 депутат по-малко обаче е, че ДОСТ на Лютви Местан, макар да остана извън парламента, излезе на второ място в региона - 21,7%. Следват ГЕРБ, които традиционно печелят едно от петте места в Народното събрание, които дава Кърджали, а след това са БСП с 9,5 на сто от вота. При това положение вероятно водачът на листата на левицата Александър Симов ще стане депутат. Левицата не е имала мандат в Кърджали от 2013 г. насам, преди това от този регион избраник бе Стефан Данаилов.

Напълно е възможно водачът на листата на ДПС Мустафа Карадайъ да не влезе в парламента от Кърджали, тъй като той е водач и в Смолян. На второ място в листата е кметът на Кърджали Хасан Азис, който многократно е заявявал, че много вероятно е да остане кмет. Това означава, че тримата, които ще влязат гарантирано от листата на ДПС в парламента, най-вероятно ще бъдат следващите трима от листата на ДПС.

ДПС си взема вота в Разград и Търговище, а в Силистра е на второ място след ГЕРБ. В този район ДОСТ също дърпа и прескача с малко 4-процентовата бариера. В Разград и Търговище резултатът на Лютви Местан и НПДС също е добър - малко над 7 на сто.

Цветанов спечели в Благоевград срещу "новото лице" Тома Томов

В Благоевград ГЕРБ е първа политическа сила. Тук, за разлика от Велико Търново, Цветан Цветанов побеждава убедително "новото лице" на левицата - журналиста Тома Томов - партийният резултат е съответно 37 срещу 23%. На трето място в региона е ДПС. Водач на листата там този път бе Делян Пеевски и партията влиза 13,47 на сто от гласовете в този район.

Картината на партиите, които имат над 4%, се допълва от "Обединените патриоти", "Воля" и Реформаторския блок.

Други любопитни резултати

В Плевен преднината на БСП е с едва половин процент пред ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов този път предпочетоха за водач на листата там бившия транспортен министър Ивайло Московски на мястото на Цецка Цачева, която остана втора в партийната подредба. Това обаче явно не е било достатъчно, за да се спечелят изборите в района. Тук над 4-процентовата бариера са още само "Обединените патриоти" и ДПС. Всички други са под чертата.

В Пловдив резултатите изглеждат така: ГЕРБ - 38,7%, БСП - 25,9%, трети са "Обединените патриоти" с 10% (тук водач на листата е бившият кмет Славчо Атанасов). "Воля" е с резултати около 5%, около 4 на сто са процентите на Реформаторския блок и на "Нова република"  "Да, България" е с малко под 4%. 

В Хасково отново превес на ГЕРБ пред БСП (тук водач на левицата беше Елена Йончева), третата позиция е за ДПС, което е с много по-слаб резултат в сравнение с предишни избори. Четвърти са "Обединените патриоти". Тук пробив прави ДОСТ с около 4,7%. Реформаторският блок е около 4-те процента. "Воля" е много по-слабо представена в сравнение с националния си резлутат с малко над 2%.

Как изглежда вотът в Пазарджик, където водач на листата на ДПС също беше Делян Пеевски - по традиция. В подредбата на партиите няма изнедада - ГЕРб води с 34 на сто от вота, следвани от БСП с около 5% по-малко. ДПС е трета политическа сила с близо 12% от гласовете, което е много в процентно изражение в сравнение с други региони, които не са сред "бастионите" им. На изборите през 2014 г. обаче ДПС имаше 16%.

Следват патриотите с 8,9%. Останалите формации са под чертата за влизане в парламента.