Демокрацията ни даде много. Толкова, че чак не можем да го възприемем рационално. Даде ни реални избори. Изборите са толкова важни, че в противовес се появи добре познатата сентенция: “Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят.” Но да бъда по-конкретен. На тези избори се случиха няколко неща.

Исторически провал на БСП?!

На тези избори се срути политическата теза, че всичко е лошо, че “България загива”, че трябва да сменим посоката на развитие, че трябва да се отдалечим от Европейския съюз и НАТО и да се обърнем към Москва. Беше приятно да слушаш виенето на левите и квази-леви мислители, които обясняваха от националния ефир как на тези избори нищо не се е случило. Случи се много.

Обществото показа специфична комбинация от пръсти на г-жа Корнелия Нинова и озверялата за власт номенклатура на БСП. Направи го не от любов към ГЕРБ или друга партия, а от разум. Вижданията и идеите на БСП за развитието на страната бяха отхвърлени. Т.нар. увеличен изборен резултат на левицата идва от събирането на едно място на целия песимистичен вот. Почти всички, които вярват, че “България загива”, гласуваха за партията на Корнелия Нинова. Резултатът е, че БСП изглежда зле. Изглежда уморена, победена, обърната към миналото и заета да “крои планове” как с “едни ченгета от ДС да мъчи нечии дядовци”.

БСП се постави в състояние на политическа карантина. Отказът на левицата от Европа и обръщането й към еврофобията означават унищожението на БСП като партия.

От три клона - на земята

Закономерно в парламента не влизат Реформаторкият блок, “Нова република”, “Да, България”. Това беше напълно ясно от самото начало. Както и да разделиш 9%, те все не стигат за това 3 партии да минат 4-процентната бариера. Въпреки това политически скромни интелекти с мегаломански политически амбиции направиха това.

Чрез серия от интриги, предателства и кални номерца малка групичка политически подлеци (в личен план, нищо лошо за никого) за пореден път успяха да се подиграят с част от десните избиратели. 2017 г. повтори 2007 г. за част от десните избиратели. Преди 10 години ДСБ и СДС разделиха трима евродепутати на две по нула. В тези избори малките по размер вождове на малките по размер партии от бившия Реформаторски блок в комбинация с г-н Христо Иванов създадоха три политически недоносчета. Моля ви, не се обиждайте, направихте го! Лишихте много хора, които гласуваха за вас, от политическо представителство. Оставихте ГЕРБ без стабилен и приемлив политически партньор. Затова единствената честна позиция е да се махате веднага, всички вкупом, и по-възможност да си намерите истинска работа извън политиката.

ГЕРБ е българската десноцентристка партия!

Тя е такава по формални белези, като признанието на ЕНП, а сега вече и по изборни резултати. Това не е апологетика, не е хвалебствено писане в полза на ГЕРБ, а очевидна и лишена от емоции политическа реалност, чиито създатели са политическите гении от предишните абзаци. Да им е честито. Те и без това, всички без изключение, кой като министър, кой като коалиционен партньор, се въртяха около ГЕРБ и Бойко Борисов, едни получиха министерски постове в предишното му правителство, други се радваха на други облаги на властта. Мандалото хлопна.

ГЕРБ получава уникалната възможност да представлява избирателите на провалилите се малки десни формации. Дали ще успее да го направи - това е отворен въпрос, чийто отговор ще разберем в близко бъдеще. Враждебност или озлобяване на част от загубилите няма да попречи на този процес. Партията на г-н Борисов вероятно ще се идеологизира, вероятно ще приеме част от хората, свързани с провалилите се десни партии и проекти. Предстои да видим.

Уникален шанс за Борисов?

При определена конфигурация в новия парламент Бойко Борисов ще е не просто министър-председател за трети път, но ще е и в ситуация да предложи такава политическа формула, каквато смята за важна. Защо? Защото другото означава загубила еврофобска партия като БСП да получи втория мандат. Реализирането на такъв е немислимо с оглед на националните задачи и председателството на ЕС, което предстои на България. Нито една партия в новия парламент извън ГЕРБ не е в положение да създаде стабилно мнозинство.

Тук не е важна само математиката на депутатските места. Важно е в новия парламент да има мнозинство, което предлага политически оптимизъм. Ако това е невъзможно като дългосрочна и стабилна коалиционна формула, то е напълно възможно чрез сформиране на програмно мнозинство в новото Народно събрание. Напълно реалистично е Бойко Борисов да предложи национални приоритети, около които да се създаде програмно парламентарно мнозинство. Това е проект, по-значим от създаването на управленска коалиция. Той отговаря на предизвикателствата пред развитието на страната. Такъв тип подход дава възможност по честен начин за определен период от време да бъде събрана разпръстната позитивна политическа енергия и да бъде употребена за нещо смислено.

Хубавото на такъв проект е, че той прилича в огромна степен на т. нар. реформаторското мнозинство в 38-ото народно събрание, но е много по-значим и мащабен като възможност. Той би включил разумните хора от неуспелите трите малки десни формации. Такъв проект е десноцентристки по характер и изключва априори обърната на североизток и срещу ЕС социалистическа партия на г-жа Нинова.