Ето ги и моите точки по Избори 2017. По всяка от тях може да се напише цяло есе. Но ще оставим това за нататък.

1. ГЕРБ проведоха отлична кампания. Особено последните две седмици. И спечелиха. Взеха гласове от всички. Опитаха се да задоволят всички. Реализацията на обещанията ще е интересна.

2. БСП тотално объркаха кампанията. Особено последните две седмици. И загубиха. Въпреки увеличаването на гласовете си спрямо предишните парламентарни избори. С неадекватни действия направиха ГЕРБ да изглежда като приемлива дясна партия. С ретроградност към промяна? Серизоно?

3. Обединените „патриоти“ проведоха кампания в стил „обикновени фашисти“. С ритане на баби не се стига далеч. И разбираемо загубиха много подкрепа. Дано повече хора разберат, че плицикането в ледена вода не е патриотизъм.

4. ДПС проведе отлична кампания. Всички други партии работеха за тях. И разбираемо си взеха своето. Макар да изглежда по-малко.

5. Марешки не води никаква кампания. Да подкупваш избиратели с евтини стоки не е кампания. И разбираемо загуби гласове.

6. Реформаторският Блок 2 тотално обърка кампанията си. И целевите си групи. И разбираемо загуби. И са основните виновници, че ГЕРБ се приема за дясна партия.

7. Нова Република… Какво по дяволите е Нова република?

8. Да, България взе доста гласове като за млада формация. Има потенциал. Но, за да се разгърне, трябва да се комуникира повече. И само с една правосъдна реформа не става.

9. Последните три формации страдат от звездна болест и не търпят конструктивна критика. Полезно е понякога да чуват какво им говорят добронамерени приятели.

10. АБВ и Дончева тотално потънаха.

11. ДОСТ стана жертва на обстоятелствата. Теоретично добрата идея, че ченгетата и комунистите отклоняват общественото внимание към „турската заплаха“, потъна в безобразното поведение и действия на тиранина Ердоган. И разбираемо нищо не се постигна.

12. Хората гласуват за това, което виждат, чуват и мислят, че е добре за тях.

13. В комуникациите има правило: Отговорността за доброто разбиране на посланието е на този, който го излъчва, не на този, който го получава.

14. Политическите журналисти трябва да намерят начин да се справят с целенасоченото поведение на Борисов да подменя всеки разговор.

15. Интелигенцията не трябва само да пуска възмутени статуси как хората са тъпи. Може би е вина на интелигенцията, че все още не може да намери правилния начин да комуникира политическите въпроси с масовата публика.

16. Който политик или политическа сила заговори за излизане от ЕС, търпи загуба.

17. Когато печелиш, внимавай какво губиш. Следващото правителство ще е интересно.

18. Това са само едни избори. Само един малък момент от живота. Демокрацията не е състояние, а процес. Днес всички ние направихме този избор. Горе главата, нищо не е приключило. Утре ще трябва да правим друг избор. След това пак. И пак.

19. Май няма да има нови избори през есента. Ще се изложим с Председателството. Не че сега няма да се изложим. Но поне няма да разберем. Борисов е в състояние да представи всяка излагация като огромен успех.

20. Някои хора трябва да разберат, че не стават за политика. И да се оттеглят. То не може само да губиш. Все някаква реална преценка трябва да имат. Вярно, че сигурно не стават и за нищо друго. Но поне ще намалят шума.

21. Вече сме „на другия ден“. Вадим изводи и продължаваме напред. И да, оптимист съм. Англичаните са си направили обществото за 800 г. На нас ще ни отнеме само 250 г… :)

Усмихнат ден! :)

...

Анализът е от фейсбук профила на комуникационния експерт Любомир Аламанов.