Първата жена председател на Народното събрание и неотменима на поста в два парламента, доминирани от ГЕРБ - Цецка Цачева, може да остане извън 44-тото народно събрание. Това ще се случи, ако ГЕРБ получи 3 от общо 9-те мандата в Плевен, потвърдиха пред Клуб Z партийни източници.

Цачева бе втора в партийната листа, след като преди това бе кандидат за президент от ГЕРБ и изборите бяха загубени. Начело на списъка с кандидат-депутати от партията посочиха бившия транспортен министър Ивайло Московски, а Цачева се нареди след него. Бившата председателка на парламента не беше "подсигурена" във втора партийна листа.

С преференциално гласуване следващите в листата в Плевен - депутатите от предишния парламент Пламен Тачев и Владислав Николов, са изместили Цачева до четвъртото място в листата.

Плевен е един от 7-те региона, в които ГЕРБ губи изборите от БСП, макар и с малко - около 700 гласа. По всяка вероятност ГЕРБ ще вземат 3 депутатски места в областта от общо 9. Така Цачева остава отвън и може да стане отново депутат, ако Московски стане министър, ако някой от изпреварилите я бъде поканен на друг пост в изпълнителната власт или ако един от тях се оттегли от депутатското си място. В първите два случая дори Цачева да стане отново народен представител, то ще е след конституирането на 44-тия парламент. А изборът на председател на Народното събрание предшества реденето на кадри в изпълнителната власт.

Ако Тачев или Николов се оттеглят доброволно или бъдат посъветвани да го направят и се съгласят, казусът с пренаредената листа може да отпадне. 

В резултат, ако тази прогноза се сбъдне, победителите на изборите ще трябва да номинират друг председател на Народното събрание. Според партийните слухове един от хората, които биха били подходящи за мястото, е Димитър Главчев. Макар и икономист, той беше заместник на Цачева в 43-тото НС и се справяше добре с воденето на заседанията. Добре стоеше и в предизборната кампания е партийната оценка, твърдят запознати. На изборите Главчев бе втори в листата в 23-ти район в София след Томислав Дончев.

Самата Цачева не бе открита за коментар.

В листите на ГЕРБ засега нямало други "знакови" размествания заради преференциален вот. Резултатите от гласуването по места с отчетени преференции обаче все още не са обявени, данни няма дори и в "междинен" вид.

Бившият конституционен съдия Георги Марков (агент Николай от ДС - б.р.), който е втори в листата в 24-ти район в София след Владислав Горанов, обаче също е бил изместен. Но това нямало да му попречи да стане депутат, смятат от ГЕРБ. Марков е изпреварен в изборите от №11 в партийната листа - Борислав Борисов. Това обаче вероятно не е нищо организирано, а добре познатата изборна грешка - избирателите решават да зачертаят номера на партията, на която симпатизират навсякъде в бюлетината, където го виждат. А ГЕРБ бе под №11 на тези парламентарни избори.

Разместване има и в листата във Варна. Световният шампион по кикбокс Владимир Вълев, по прякор Питбула, който бе осми в първоначалната подредба на листата, след вота вече е втори веднага след водачката Лиляна Павлова. Ако той реши да сменя спорта с депутатстването, това избутва с позиция назад и бившия спортен министър Красен Кралев, който ще остане на пето място