Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред бТВ, че "Обединените патриоти" са готови на преговори и с ГЕРБ, и с БСП за съставяне на ново правителство. Симеонов изтъкна, че мандатите на ГЕРБ и патриотите на първо четене са достатъчни, за да се направи коалиция. Той обаче уточни, че всичко зависи от преговорите и съгласуване на програмите. Симеонов припомни, че в 43-ото НС тези преговори са отнели около месец.

"С г-н Цветанов добре  работихме в 43-ото НС, но зависи. По принцип сме се разбрали да се видим и да говорим малко по-подробно", каза Симеонов.

Той каза, че програмите на ГЕРБ и патриотите имат много общи черти. Симеонов обаче изтъкна, че разликите са сериозни и се изказа за ограничаване на секциите в Турция до 6.

Лидерът на НФСВ се обяви и против въвеждането на мажоритарен вот, защото според него той ще осигури "безкрайна служебна победа за ГЕРБ". Той коментира и ултиматума на Слави Трифонов, който поиска парламентът да почне работа по промените в Изборния кодекс до две седмци.

"Ау, наистина ли го  е казал? Страшно ме уплаши чалга шоуто на Слави", каза Симеонов.

Според него на референдума хората са гласували по инерция, защото са им "бутали още една бюлетина в ръцете", без някой да осъзнава последствията.

Симеонов допусна, че този път патриотите може да имат и миниситри. Той каза, че е готов да преговаря с всяка българска партия, включително с "Воля" на Веселин Марешки.

"Хората затова са ходили избори, да формират Народно събрание и това Народно събрание да формира правителство. Не е добре да минаваме от избори в избори. Ако с ГЕРБ не се получи, започваме разговори с Корнелия Нинова", каза Симеонов.

И обясни, че с БСП имат много съвпадения по основни пунктове - увеличаване на пенсиите, ограничаване на социалните помощи за определен тип малцинства и др. Симеонов отрече, че ще има преговори с ДПС.

"С антибългарски, обгърнали се с омраза и неприязън партии, небългарски партии няма да имаме нищо общо. ДПС са 4-та сила вече. С малко, но е факт", каза Симеонов.

Симеонов повтори, че не е доволен от изборния резултат на патриотите. Но е доволен от това, че са успели да върнат 2/3 от рейсовете, които идват от Турция.