Европейската комисия се ангажира днес да работи с новата американска администрация за отпадане на входните визи за пет държави от ЕС, включително България.

„Днес се срещнах с министри и представители от България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, за да обсъдим напредъка към целта за пълна визова реципрочност със Съединените щати - каза в писмено изявление еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. - Реципрочността е крайъгълен камък на визовата политика на ЕС и ние сме ангажирани да продължим да работим в конструктивен и положителен дух, в тясна координация между нас и Съединените щати,  за да постигнем тази цел колкото може по-скоро, включително като търсим взаимно приемливи междинни стъпки“.

Комисията формално може да въведе визи за американски граждани за цялата територия на ЕС, защото преди година изтече двегодишен срок, който ЕС беше дал на САЩ да премахне визите за всички негови граждани.

Вместо това тя избра да се консултира с държавите-членки и да преговаря с Вашингтон, тъй като визов режим за американците би усложнил нежелателно трансатлантическите отношения в труден за Европа момент.

САЩ отказват да премахнат изискването за входни визи за страни, където отказите за издаване на такива визи са повече от 3 на сто от броя на кандидатите. В България този процент в момента е 16,8 на сто, каза днес пред журналисти в Брюксел служебният мининистър на вътрешните работи Пламен Узунов.

„Процентът на откази, който имаме е действително доста висок, но ние правим всичко необходимо и се надявам, че ще постигнем по-добри резултати - каза той след съвет с колегите си от ЕС днес, който разгледа още връщанията на нелегални имигранти и проект за промени в европейските правила за убежището.

 

„Обсъдихме стъпки, които могат да бъдат предприети от страна на ЕС, за да изпълним критериите на Програмата на САЩ за отмяна на визите - каза в изявлението си Аврамопулос за срещата си министрите и представителите на петте държави.  - Ще продължим да се ангажираме тясно със Съединените щати на политическо и на техническо ниво с оглед на решение, което да е от взаимна изгода за европейските и за американските граждани“.

Според дипломатически източник, пожелал анонимност, ЕС застава с цялото си тегло зад споменатите пет страни, за да търси общо решение за тях, вместо американската администрация да ги разглежда поотделно.

През октомври м.г., като част от преговорите за подписване на споразумение за свободна търговия с ЕС, Канада се съгласи да премахне визите за български граждани от декември т.г