Руска държавна банка, вкарана в черния американски списък заради нахлуването в Украйна, разкри, че нейни шефове са се срещали и са разговаряли с Джаред Къшнър, зетя на президента Доналд Тръмп.

Това предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Външноикомоническата банка, известна като Внешекономбанк, или ВЕБ.

В информацията се уточнява, че разговорите на изпълнителни директори на банката с Къшнър били по време на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г.

Зетят на Тръмп се е срещал с изпълнителния директор на ВЕБ Сергей Горков, твърди Си Ен Ен. Той искал да привлече финансиране на свой собствен строителен проект в Манхатън. Горков е назначен от Владимир Путин на поста и се твърди, че е в близки отношения с него.

От Белия дом заявиха, че Къшнър е действал като съветник на Тръмп, а не като частен бизнесмен.

От ВЕБ обаче казаха пред Си Ен Ен, че президентският зет е провел срещата в качеството си именно на бизнесмен.

Такава среща не е нарушение на американските санкции срещу ВЕБ, изтъкват експерти.

Това е поредното разкритие за контакт на хора от най-близкото обкръжение на Тръмп с руски представители.

През февруари оставка от поста си подаде съветникът по националната сигурност Майкъл Флин. Той първоначално скри, но после призна, че е обсъждал вдигане на американските санкции с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. На една от тези срещи е присъствал и Джаред Къшнър.

В началото на този месец стана ясно, че с Кисляк се е срещал и с Джеф Сешънс - главен прокурор и министър на правосъдието в новата администрация. Той обаче скрил за тези разговори по време на утвърждаването си в Сената.

По-рано вчера 36-годишният Къшнър, който е женен за Иванка Тръмп, прие доброволно да отговори на въпроси пред Комисията по разузнаването към Сената, разследваща дали Русия се е месила в изборите през миналата година.