Невалидните бюлетини на парламентарните избори в неделя са 169 000. Това съобщи говорителката на ЦИК Камелия Нейкова пред бТВ тази сутрин. Това прави около 5% от общия брой на подадените гласове - има партии, които имат по-малко гласове, показват резултатите от вота. Например партия "Воля" на Веселин Марешки е взела 145 000 гласа и успя да прескочи 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Недействителните бюлетини на тези избори са с около 50 000 по-малко от тези на парламентарния вот през 2014 г. Тогава броят им бе 218 125. На президентския вот през 2016 г. невалидните гласове бяха 131 000, а през 2013 г., когато също избирахме парламент предсрочно, бяха около 90 000.

Според Камелия Нейкова разяснителната кампания на ЦИК е била добра.

Според нея проблемите с гласуването в Турция в неделя не са били породени от изискването на ЦИК избирателите зад граница да попълват на място в изборните секции декларации, че няма да гласуват на друго място.

Досега на избори такова изискване нямаше, няма го и в Изборния кодекс. На вота преди два дни обаче заради новата разпоредба пред секциите в Турция се бяха образували по две опашки - едната от гласуващи, а другата - от чакащи да попълнят документа.

Вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов призна, че заслугата за спорното изискване е на "Обединените патриоти", които успели да убедят представителите на ГЕРБ и БСП в ЦИК да го въведат. Той дори се похвали, че "когато партиите действат заедно, резултатите са добри".