Тринадесетият предложен от прокурорската гилдия за член на бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС) от квотата на държавното обвинение е небезизвестният зам. главен прокурор Борислав Боби Сарафов.

Срокът за предложения изтече снощи.

"В последния ден от срока – 27.03.2017 г., е постъпило предложение от прокурори при Върховната касационна прокуратура, които издигат номинацията на Борислав Боби Сарафов – заместник на главния прокурор при ВКП, пише в съобщението на ВСС.

Предложителите се позовават на личните, професионалните и нравствените качества на кандидата. В мотивите е посочено, че г-н Сарафов е познат като почтен магистрат, който през последните 10 години ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност и е работил по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност."

Сред предложителите са например говорителката на Сотир Цацаров и шеф на специализираното звено "Антикорупция" Румяна Арнаудова.

Освен в гореизредените успехи от прокуратурата Сарафов е действащо лице например и в някогашните "филмови прожекции", които обикновно завършваха със скандали, а не с ефективни присъди затвор (например появяването на числото 10 в тефтерчето на Златанов вместо Д. П.).

Освен това двама души вече завеждаха дело срещу него, че ги е унижавал, обиждал и влияел на досъседбни производства, казвайки кой е "убиецът".

Първо това беше полицайка от ГДБОП, която рязко размисли и оттегли иска си. Последен бе следователят от НСлС Страхил Каменички, който твърди, че за железопътния инцидент в Хитрино Сарафов директно е крещял на екипа, че машинистите са убийците.

Общото събрание на прокурорите ще се проведе в две последователни съботи - на 27.05.2017 г. и на 3.06.2017 г., като право на участие имат 1506 прокурори.