България се е уплашила от напредъка на Сърбия и по тази причина е отказала да даде на концесия летището си в София.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

"За концесията на летището „Никола Тесла“ в Белград са подали документи до момента 25 авиокомпании и те ще участват в търга. Никога не е имало такова състезание. София се отказа, защото разбра колко ние сме успешни на този етап", каза Вучич за местната телевизия „Пинк“.

На 21 март служебният министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че ще поиска от Министерския съвет да вземе решение за спирането на концесията на летище София. До това решение на българските власти се е стигнало след експертен анализ, който сочи, че в ситуацията на сегашната концесия държавният интерес не е защитен.

Вучич говори и за вчерашното си посещение в Москва и разговорите си с руския президент Владимир Путин. Според него на Балканите има опасност и непрекъснат натиск в много страни поотделно, както и в региона като цяло.

„Няма никакво съмнение, че съществуват различни външнополитически фактори с различни интереси и влияния“, изтъкна сръбският премиер.

Той смята, че създаването на Митнически съюз на Балканите ще доведе до подобряване стандарта на живот на хората. По този въпрос Вучич е информирал германския канцлер Ангела Меркел, която е подкрепила тази идея, както и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

„Пред Путин не съм повдигал въпроса за санкциите срещу Русия, а и той самият не ме попита, защото знае нашата позиция“, каза още Вучич.

Той допълни, че въоръжаването на сръбската армия с руски самолети МиГ-29 има отбранителен характер.

В Сърбия вече се е превърнало в традиция: „За да имаш успех на изборите, трябва да посетиш Москва и да си направиш селфи с Путин, което Вучич и направи“, коментира Павел Кандел, директорът на Центъра за етнополитически и междудържавни конфликти в Източна Европа към Руската академия на науките. „Всички останали въпроси са по-скоро повод, а не причина за посещението на премиера“, смята анализаторът.

Александър Вучич е един от кандидатите на президентските избори в Сърбия, които ще се състоят на 2 април.