Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на действащия Висш съдебен съвет (ВСС), се кандидатира за член на новия състав на кадровия орган. Това съобщава "Правен свят", като допълва, че за разлика от всички останали претенденти Лалов е решил сам да издигне кандидатурата си.

"Издигам номинацията си сам 10 дни след като придобих изискуемия се по чл. 130, ал. 2 от Конституцията на Република България юридически стаж не защото нямам подкрепата на колеги от СРС и от страната, а именно заради тях и за да заявя осъзнатата необходимост и решимост да бъда представител на всеки един съдия независимо от апелативния район, в който работи (разбира се, това виждане по никакъв начин не отрича и не омаловажава ценността на предложенията и качествата на кандидатите, издигнати от други колеги) - това пише Лалов в писмото си до бъдещото общо събрание на съдиите. - 

Вярвам, че както в дейността си съдиите следва да се подчиняват на закона и на вътрешното си убеждение, така и изборът на членове на ВСС следва и ще бъде направен единствено въз основа на личните, професионалните и нравствените качества на кандидатите и на техните концепции за дейността на ВСС, без значение от броя и местоработата на предложилите ги съдии."

Лалов посочва, че добрите практики в отделни съдилища се възприемат от обществото като тяхно достижение, а проблемите на някои места се възприемат като такива на цялата система.

В предложението си до съдиите от цялата страна той изразява надежда, че при този пръв пряк избор на членове на ВСС в кадровия орган (съдиите вече гласуват на принципа "един магистрат - един глас", а не чрез делегати, б.р.) ще влязат "хора, които могат да бъдат проводници на надигащата се енергия сред съдиите за промяна в управлението на съдебната система".

"Време е да извадим непочтените и некадърните от ВСС. Да кажем, че във ВСС нямат място тези, които не познават или нямат желание и капацитет да вникнат в професионалните ни проблеми. Да заявим, че не искаме отново членове, чийто професионален път в преобладаващата си част е преминал на административни постове или които са излъчени явно или тайно от така наречената съдебна номенклатура", заявява Лалов.  

Той излага опита си в системата и казва, че работата му е дала "възможност да придобие сензитивност към цялата гама от проблеми".

"Помогна ми да затвърдя моралната си устойчивост пред заобикалящата ни несправедливост, да изградя необходимите професионални качества и компетентност", пише Лалов, който неотдавна сериозно ядоса ВСС.

На два пъти като председател той извежда първо съдиите и администрацията а втория път - само магистратите на протест пред ВСС. Резултатът беше, че оставката му бе приета мълниеносно, а в Софийския районен съд като и.д. шеф бе пратен Стефан Милев - доскорошен прокурор и говорител на Районната прокуратура.

И обещава на колегите си:

"Ако ми гласувате доверие, безапелационно ще осигурявам и отстоявам върховенството на закона и независимостта на съдебната власт и в частност на съдилищата - от политически и икономически интереси, включително от посегателствата на други органи на съдебната власт, както винаги съм правил и досега. Способен съм да отдам цялата си енергия, за да преустановим тенденцията към израждане на ВСС в репресивен орган, в превръщането му на заложник на междуличностни противопоставяния и задкулисни интереси."

Лалов отправя следното послание:

"Сега съдбата на съдебната система, а в голяма степен и на обществото, е в ръцете на свободните съдии. Само свободните могат да бъдат справедливи. Ние сме призвани да бъдем такива. А свободата и справедливостта се постигат с активност. Бъдете свободни! Бъдете справедливи! Каквото и да решите."